Hírek

2014.11.21. 15:02

Tüntetnek a pedagógusok

Iskolabezárástól, elbocsátásoktól tartanak a pedagógusok. A PSZ szombatra tüntetést hirdetett.

Szabó Szabolcs

Ha a Parlament jelenlegi formájában fogadja el a kormány által beterjesztett jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, benne a köznevelést hátrányosan érintő változtatásokat, visszafordíthatatlanul tönkreteszi gyermekeink és az ország jövőjét! - e felhívással szervez tüntetést szombat délután 14 órára Budapesten a Szalay utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

- Számos, a köznevelés ügyét érintő kérdés miatt vonulunk ma utcára. Úgy látjuk, hogy miközben a kormány a köznevelés átfogó reformját hirdeti, de arról kevés szó esik, hogy a jövőre tervezett költségvetést szerint jelentősen csökken az oktatásra fordított pénz. A PSZ emiatt intézménybezárásokra, elbocsátásokra számít. A Bánki középiskola esetében már Dunaújvárosban is érzékelhető, mivel jár az, hogy a gimnáziumi férőhelyek számát radikálisan csökkentik. A döntéshozók arra hivatkoznak, hogy erősíteni kell szakképzést. Ezzel még nagy vonalakban egyet is lehet érteni, ám sajnos ez a gimnáziumi képzés rovására történik. Ez nem jelent mást, mint forráskivonást. Jelenleg még az sem látszik világosan, hogy a kormány pontosan mit is tervez a középiskolákkal - mondta el lapunknak Kósa Mihály, a PSZ dunaújvárosi ügyvivője, aki hozzátette, Dunaújvárosból egy autóbusszal indulnak majd a szombati demonstrációra.

Kósa Mihály, a PSZ dunaújvárosi ügyvivője  Fotó: DH-Archiv

- A magyar oktatási rendszer egyik legnagyobb problémája mindig is az volt az hogy nem tompította, hanem inkább ráerősített a fennálló társadalmi, szociális és kulturális egyenlőtlenségekre. A gimnáziumi férőhelyek már-már megmagyarázhatatlan csökkentésével csak tovább nőhet ez a szakadék és félő, hogy a gimnáziumi képzés és a ebből elérhető felsőoktatás a jövőben csak kevesek kiváltsága lesz fogalmazott Kósa, aki úgy látja, a most elindított pontosan még nem ismert változások az egész magyar köznevelési rendszert hátrányosan érintik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!