Hírek

2014.10.10. 18:25

Elkészült a Széchenyi utca felújítása Baracson

Baracs - Reggeltől estig tartó ünnepséggel avatta Baracs népe azt a beruházást, amely több évtizedig csak ígéret volt, megvalósításában még négy évvel ezelőtt sem hitt a polgármesteren kívül senki. Elkészült a Széchenyi utca felújítása.

Körmendi Erzsébet

Várai Róbert polgármester saját bevallása szerint nagyon sokszor elképzelte az új Széchenyi utcát, azt, ahogyan átmegy a Nagyvenyim-Baracsi ér fölötti hídon... Ám a legmerészebb álmában sem gondolta, hogy olyan sokan állnak majd szemben, és együtt örülnek vele, ahányan tegnap tették. A polgármester és a képviselőtestület megküzdött a falu főutcájáért az elmúlt négy évben. Az önkormányzati választásokon évtizedekre visszanyúlóan ott volt minden polgármester- és képviselőjelölt programjában a Széchenyi utca felújítása. A mostani szórólapokon azonban már nem szerepelhet.

Mert elkészült. A kételkedők ellenére is megfelelő minőségben szolgálja a baracsiakat. Isten éltesse az útépítőket és az út haszonélvezőit hangzott el az avatáson.

A polgármester bevallotta az avatáskor: 2010-ben, amikor megválasztották a baracsiak, maga sem hitte, hogy egyszer valóban kényelmesen lehet autózni, biciklizni a Széchenyi utcán. Négy év alatt a képviselőtestület tagjai kaptak hideget meleget, mindenki csak mosolygott, akinek elővezették az útépítési törekvésüket, készítettek terveket, hittek pályázati forrásban és csalódtak, jártak a fellegekben és zuhantak vissza a földre, aztán átdolgozták a terveket és kezdték előlről, mígnem a kitartásuk eredményeként egyszer csak megtört a jég: a kerékpárút építésére és a csapadékvíz elvezetésére támogatást nyertek. De az aszfaltozásról, a legköltségesebb beruházásról még született meg a döntés. Közben az önkormányzat rajtra készen várt. Javában zajlott a csatornázás befejező szakasza, az önkormányzat saját forrásból kicseréltette a Széchenyi utcában a vízvezetéket, hogy ha csoda történik és aszfaltoznak, akkor csőtörés miatt később ne kelljen felbontani az új aszfaltot.

– Nem fog sikerülni. Neked sem fog sikerülni! De jelentem, sikerült. Nem nekem, hanem nekünk sikerült – mondta Várai Róbert.Ilyen formán nem polgármesteri mumus többé a Széchenyi utca, hanem sztráda, ahol inkább vissza kell fogni az autósokat, hogy ne nyomják a gázt, és amelynek szélén kényelmesen tekerhetnek a biciklisek. Nem mellesleg: szintén pályázati forrásból megoldották az utca csapadékvízvezetését, 221 ingatlant, közülük 87 veszélyeztetettet mentesítettek a belvíztől, 156 hektár területről vezetik el a vizet. A rendezvény résztvevői gumikerekes kisvonattal járhatták be a Széchenyi utcai fejlesztés munkaterületét. A település vezetői megköszönték a segítséget és a közbenjárást: új díjat alapított a képviselőtestület, hogy ne csak a helybéliek Baracsért végzett szolgálatát tudják elismerni, hanem a külső segítőkét is.

Így most elsőként L. Simon László államtitkár és dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke vehette át a Baracs Településfejlesztéséért Díjat. Köszöntőjében Varga Gábor országgyűlési képviselői is elismeréssel szólt a fejlesztésekről, valamint elmondta, hogy mivel Baracsnak nem volt szüksége adósságkonszolidációra, jövőre számíthat kormányzati forrásra. Molnár Tamás, a KDRFÜ ügyvezetője összegezte: a község 188 millió 467 ezr forint támogatást kapott a kerékpárút építésére. Hered György főmérnök hivatalosan is készre jelentette a Széchenyi utcát, Krisztofory Valter plébános áldásként az utazók védőszentjének a közbenjárását kérte, hogy minden járművezető biztonságosan közlekedjen az utakon.

Címkék#Baracs#utca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!