Hírek

2017.06.05. 15:30

Trianonra emlékeztek: nemzetünk viszont él!

BUDAPEST/DUNAÚJVÁROS A Budai Várban a Magyarság Házában péntektől vasárnapig tartották meg a Nemzeti Összetartozás Ünnepét. E három nap a trianoni békediktátumra emlékeztette a résztvevőket.

Agárdy Csaba

Az eseményen megjelent Jenei Károly, az ukrajnai - fele részben magyar lakta - Visk református lelkésze is, aki megható beszédben mondott köszönetet: - A korábbi években sok ígéretet kaptunk Magyarországról, de sokszor csalódnunk kellett, mert többször előfordult, hogy az ígéretek ígéretek maradtak. Viszont Gárdai György, a paksi fesztivál kitalálója tartotta a szavát, ezzel történelmet írtak. Végre Visknek saját magyar nyelvű óvodája van. Paks rengeteget segített. Isten áldjon benneteket!

A viski magyar óvoda létrejöttét szívén viselő rendezvény szervezője, Gárdai Ádám (Gárdai György fia - a szerk.) köszöntőjében megemlítette, örülnek, hogy segíteni tudtak ennek a kis kárpátaljai településnek. És annak is, hogy itt lehetnek a Magyarság Házában, ahol a fesztivál elmúlt huszonöt évéről készült vándorkiállítással is bemutatkozhatnak. Megtudhattuk, hogy a fotókat tizenöt Kárpát-medencei településen lehetett, illetve lehet majd látni.

A Nemzeti összetartozás Ünnepét Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg, beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy nem gyászoljuk Trianont, mert csak a halottat gyászolják, a nemzetünk viszont él, így csak emlékezünk a trianoni békediktátumra.

Gombos István (elöl) a Magyarság Házában megtartott rendezvénysorozat első napján

Utána Süli János szólt a résztvevőkhöz, aki egykor Paks polgármestere volt, ma pedig a Paks II beruházás tárca nélküli minisztere. Beszédében elmondta, a paksi fesztivál kiemelten kezeli a határon túli magyarok sorsát, szoros kapcsolatokat ápolnak az egykor Magyarországhoz tartozó testvérvárosaikkal.

- És az sem véletlen, hogy a lemezbemutatót minden évben december 5-én tartják, ugyanis 2004-ben ezen a napon esett meg az a szégyen, hogy nem sikerült népszavazáson megszavazni a határon túli magyarok kettős állampolgárságának lehetőségét. Pakson mi mindig deklaráljuk, hogy egy nemzet vagyunk - fogalmazta meg a politikus.

Színvonalas volt a paksi fesztivál történetét bemutató kiállítás is Fotó: Agárdy Csaba

A bluesfesztivál nem véletlenül viseli a "gastro" elnevezést is, hiszen nemcsak a zenéről, hanem ínyenc ételekről és remek borokról is szól. A borbarát találkozó állandó résztvevője a szekszárdi Takler Pincészet, amelyet Takler András borász képviselt a Magyarság Házában. A fiatal szakember nagyon figyelemre méltó bejelentést tett az eseményen: - A huszonöt éves jubileum tiszteletére hat borásszal, köztük több határon túlival létrehoztunk egy hat borból álló cuvée-t, amiben őshonos Kárpát-medencei fajtákat is házasítottunk.

Az eseményen részt vett Gombos István, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere is, aki lapunknak elmondta:

- Nagyon kellenek az ilyen kulturális események, ez is a magyarság összefogásának a lényege. Az eddigi huszonnégy paksi fesztiválból huszonegyen ott voltam. Most a Magyarság Házában mint magánember, és mint Dunaújváros alpolgármestere is kötelességemnek éreztem, hogy megjelenjek. Azt is szeretném megemlíteni, hogy Gárdai György, a fesztivál tulajdonosa megtisztelte Dunaújvárost azzal, hogy a tizenöt állomásos vándorkiállítás megnyitója az Munkásművelődési Központban volt.

A városunk egyébként ezer szállal kötődik a fesztiválhoz, a műfaj dunaújvárosi kedvelői szép számban ellátogatnak erre a nem mindennapos zenei eseményre. Prosek Zoltán, a fesztivál grafikusa is dunaújvárosi, aki a vándorkiállításból is nagyban kivette a részét. Szintén dunaújvárosi Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész, aki a fesztivál logóját tervezte.

A hivatalos események után jöhetett a buli: a Szentháromság téri színpadon többek között fellépett Török Ádám, Varga János és az Ismerős Arcok is.

A szombati folytatásban megelevenedett Szent László király udvara, a rengeteg kulturális műsor mellett a résztvevők többször is élő közvetítésben láthatták a csíksomlyói búcsú eseményeit.

Vasárnap is egymást érték a kulturális műsorok Magyarság Házában, majd este nyolc órakor a Lajkó Félix Trió és Iancu Laura előadásával fejeződött be a háromnapos program.

MINDIG NYITOTTAK VAGYUNK

Csibi Krisztinának, a Magyarság Háza igazgatójának nagyon jó a véleménye a Gastroblues Fesztiválról.

- 2014 óta figyelem, hogy milyen igényes ez a rendezvény. Gárdai György keresett meg azzal, hogy szeretnének a Magyarság Házában bemutatkozni. Örömmel vettem az ötletét, színesíti a programunkat. Mindig nyitottak vagyunk az ilyen pozitív kezdeményezések felé.
A jövőben is partnerei leszünk
a paksiaknak, ha ezt igénylik.

Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy a Magyarság Háza rendezvényeinek nagy a látogatottsága, rendszeresen több ezer ember érdeklődik az események iránt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!