Hírek

2017.05.11. 17:10

Sokat tanultak a norvégok a rácalmásiaktól

Rácalmás - Két, norvég település Elverum és Stor-Elvdal elöljárói látogattak Rácalmásra csütörtökön, hogy részleteiben is megismerjék a közös program keretében megvalósult energetikai fejlesztést, a magyar partner kisvárost, valamint tárgyaljanak a további együttműködésről.

Körmendi Erzsébet

A nyolctagú norvég delegációt Stor-Elvdal polgármestere, Terge Hoffstad, valamint Elverum alpolgármestere Arnfinn Uthus vezette, tagja volt továbbá Alf Kristian Enger, Elverum önkormányzatának energiahatékonysági tanácsadója is. Lapunk kérdésére válaszolva Arnfinn Uthus elmondta a közelmúltban lezárult közös program kapcsán, hogy nagyon-nagyon jók voltak a tapasztalataik. Rendkívül élegedettek az egész projekttel és minden partner tevékenységével.

- Sokat tanultunk mi is a közös munkából, ezért tartom fontosnak, hogy folytassuk az együttműködést településeink között - hangsúlyozta.

A vendégek megnézték Rácalmás szép óvodáját is
Fotó: Zsedrovits Enikő

- A legfontosabb az, hogy egyenlő rangú partnerek vagyunk ebben a kapcsolatban, tehát nem egyikünk tanul a másiktól, hanem egymásnak adjuk át a tapasztalatainkat. Önöknél vannak kis falvak, nagy városok, egészen más a klíma, mint nálunk Norvégiában. A legfontosabb azonban számunkra az emberi oldal, a kommunikáció, amiből sokat nyerünk mi is - tette hozzá Alf Kristian Enger.

- A jövőt illetően kisebb volumenű energiaprojektekben gondolkodunk, illetve bármiféle együttműködésre nyitottak vagyunk. Lényegesnek tartjuk, hogy ne szakadjon meg ez a kapcsolat, ezért keressük a lehetőségeket, hogy fenn tudjuk tartani az együttműködést. Tapasztalataink szerint, ha valaki egyedül valósít meg egy bizonyos programot, akkor könnyen szem elől téveszti az eredeti célt, ám amikor partnerségben valósul meg valami, akkor egymást tudjuk figyelni és motiválni. Ezért tartjuk fontosnak a magyar kapcsolatot, azt, hogy a jövőben is tudjunk együtt dolgozni - hangsúlyozta Terge Hoffstad polgármester. Arnfinn Uthus megerősítette az előzőeket: - Számunkra az emberi tényező lényeges, kiválóak a tapasztalataink. Éppen ezért nyitottak vagyunk mindenre, akár turisztikai kapcsolatokra is.

A norvég vendégek és vendéglátóik a városháza előtt. Középen Schrick István polgármester és Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere
Fotó: Zsedrovits Enikő

Magyar részről a vendéglátó település, Rácalmás polgármestere, Schrick István összegezte a tapasztalatokat:

- A közös projekt megvalósítására nagyon rövid volt az időn, csak a munkára koncentráltunk, arra, hogy határidőre elvégezzük ezt a nagy feladatot. Most viszont a települési vezetők látogattak el hozzánk, hogy lássák, mi mindent valósítottunk meg abból a forrásból, amit kaptunk tőlük. A delegáció tagjainak többsége nem csak nálunk, de Magyarországon sem járt még soha. Örülünk annak, hogy elégedettek, és várják a folytatást.

A norvég vendégek egynapos rácalmási programjában délelőtt konferenciát tartottak a városházán, amelynek fő vonulata az energiatudatosság és a jövőbeni együttműködés lehetősége volt, valamint dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) nyugalmazott főtitkára a magyar önkormányzati rendszerről tartott előadást. Délután a vendégek megtekintették a rácalmási óvodát, a Jankovich-kúriát és ellátogattak a Hankook helyi gyárába is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!