Hírek

2017.04.07. 05:25

A dunaújvárosi delegáció Vukovárra látogatott

Vukovar/Dunaújváros - Cserna Gábor polgármester kezdeményezése nyomán dunaújvárosi delegáció látogatott Vukovárra szerdán.

Körmendi Erzsébet

A dunaújvárosi delegáció vezetőjeként Friedrichné Pethő Ilona kabinetvezető képviselte városunk polgármesterét Vukováron, ahová Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Farkas Márta, a Szilágyi iskola tagintézményvezetője utazott vele együtt.

Egy horvát településsel való kapcsolatfelvétel igényét, lehetőségét februárban fogalmazta meg Cserna Gábor polgármester, amikor Gordan Grlic Radman, a Horvát Köztársaság nagykövete városunkban járt.

Ivan Penava, Vukovar polgármestere és Friedrichné Pethő Ilona kabinetvezető Fotó: amatőr felvétel

Nagykövet úrnak egy baráti hangvételű megbeszélésen bemutattam városunkat, és kértem a támogatását, hogy Dunaújváros egy horvát településsel felvehesse a kapcsolatot. Nagykövet úr jó néven vette a kezdeményezést, és Vukovár városát ajánlotta.

A Horvát Köztársaságot és Magyarországot számos történelmi és aktuális szál köti össze. Szeretném, ha ez a barátság és együttműködés Vukovár városa és Dunaújváros között is létrejönne.

A fenti gondolatok Cserna Gábor polgármester Ivan Penavának, Vukovar polgármesterének írt üdvözlő és település-bemutató leveléből valók, amelyet a delegáció vitt magával és adott át a jókívánságokkal és ajándékokkal együtt a hősiesség szimbólumaként ismert horvát város fiatal elöljárójának.

A dunaújvárosi küldöttséget nagy szeretettel, kedvességgel fogadták a Vukovári Magyar Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, mégpedig közösségi épületük, az ottani Magyarok Háza előtt  Fotó: amatőr felvétel

Friedrichné Pethő Ilona polgármesteri kabinetvezető elismeréssel szólt arról a szívélyes fogadtatásról, amelyben a vukovári önkormányzat vezetői részesítették a dunaújvárosiakat. Az ottani találkozón részt vett Ivan Penaván kívül a polgármesteri hivatal valamennyi osztályának vezetője, megismertették a települést és az ottani lehetőségeket. Elhangzott például, hogy a városnak - amelyre egyébként jelentős figyelem irányul folyamatosan -, még nincs partnertelepülése. Viszont nagy örömmel nyitna ilyen irányban. A vendéglátók és a vendégek a kölcsönös bemutatkozáson kívül keresték a települések közötti együttműködés színtereit is, mert abban egyetértenek, hogy csak annak a partnerkapcsolatnak van értelme, amelyet tényleges tartalommal tudnak megtölteni a felek. A dunaújvárosi küldöttség tagjai találkoztak a Vukovári Magyar Nemzetiségi Önkormányzat tagjaival, mégpedig a Magyarok Házában, ahol elképesztően gazdag társasági élet zajlik az év minden szakában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!