Hírek

2010.08.09. 02:29

Tisztes elszámolásra várva

Hiába keresett jól a nyolcvanas években Tengizben, az Alba Regia Állami Építőipari Vállalat munkatársaként a fehérvári Vásárhelyi István, özvegye ma alig kap nyugdíjat. Ilonka néni nemrég megtalált pár régi bizonylatot, de a nyugdíjpénztár - mivel a felszámolás alatt álló cég papírjai közül sok nem lelhető fel - elutasította nyugdíjemelési kérelmét.

nincs nev

A 2008-ban elhunyt derék építő, akinek keze nyomát számos ismert fehérvári épület, köztük a Domus, a Skála áruház, és több más épület is magán viseli, 1987 után dolgozott Tengizben, ahol változó összegben 37-56 ezer forint közötti fizetést kapott - derül ki a nemrég otthon előkerült papírokból, amelyekre hivatkozva özvegye, Ilonka néni özvegyi nyugdíjának felemelését szerette volna kérni a Közép-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól. A nyugdíjat ugyanis, ami az éhenhaláshoz is kevés, csak 11 ezer forintos keresetre állapították meg, sőt egy adott időszak béradatai elő sem kerültek, s emiatt nem keletkezett nyugdíjalapot képező jövedelem sem. Az idős asszony a beadványához hiába csatolta a birtokában lévő bérpapírokat és egyéb iratokat, kérését elutasították.

A 55-9252/2010/23 jogorvoslati ügyszámú, lapunk birtokában lévő határozatból kiderül: a nyugdíjbiztosító a vizsgálat lefolytatására az észak-magyarországi igazgatóság ellenőrzési osztályát kérte fel, hiszen a foglalkoztató, a felszámolás alatt álló Arév iratanyaga a miskolci Docustore Iratrendező és Táro1ó Kft. egyik raktárában található. Az ellenőrzés megállapította, hogy az 1988-1990. évi okmányok nem találhatók meg, ezen időszakokra a foglalkoztató áItal a nyugdíj megállapításához leigazolt kereseti adatok ellenőrzésére nem volt lehetőség - a többi papír alapján számított összeg pedig úgy helytálló, ahogy van.

Mivel az irattározó cégnél lefolytatott ellenőrzés során vizsgált okmányokból a külföldön történt tényleges munkavégzés, annak pontos időtartama nem állapítható meg, Ilonka néninek - nem csak azért, mert talán pénze se nagyon lesz rá - nem lesz könnyű dolga, ha perre megy.

Márpedig ő úgy tervezi.

Egyedül persze - ezt tudja - nem sokra megy, ezért megpróbál több tengizit is felkeresni, hátha együtt sikeresebbek lesznek, mert akit eddig felkeresett, többnyire férje egykori munkatársai vagy főnökei, ajtót mutattak neki. Még van ideje ere, alig hetven éves!A felszámolás alatt lévő cég iratait Miskolcon tárolják, több papír is hiányzik

Címkék#nyugdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!