Hírek

2014.05.25. 22:02

Tisztelik a borászok szentjét - Szent Orbán-nap az adonyi szőlőhegyen

Hagyományos Szent Orbán-napi ünnepségükön új kegyhelyet is szenteltek az adonyiak a szőlőhegyen.

Pekarek János

Szokás szerint színesre, hangulatosra, forgatagosra sikerült az adonyi Szent Orbán-nap: vagyis kitűnően érezte magát minden résztvevő.

Ha a kisváros apraja-nagyja talán nem is, de a nagy többsége biztosan kint volt a szőlőhegyen szombaton délután. Ahol háromnegyed háromkor kezdődött el a meghívott borrendek felvonulása a szőlőhegyi kápolnához – mégpedig hagyományos palástjaikban és fövegeikben. A Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony meghívására tizenhat rend tagjai jelentek meg! S nem csak a közelből, például Velencéről, Székesfehérvárról vagy Budafokról, hanem például a villányi borrend tagjai is képviseltették magukat.

Miként ott volt az ünnepségen Adony vezetői mellett dr. Simon László, a Fejér megyei kormányhivatal főigazgatója, Somogyi Balázs perkátai és Szabó Ferenc iváncsai polgármester is.

Az Orbán-napi ünnepség a borászok védőszentjéről elnevezett kápolnánál kezdődött, a katolikus liturgiával. Ezután Szabó Gyula adonyi plébános felszentelte az új Szent Orbán kegyhelyet a kápolna szomszédságában. (Az I. Orbán pápát ábrázoló mozaikot Nógrádi Katalin festőművész készítette.)

Ronyecz Péter adonyi polgár mester köszöntötte az ünneplőket (közöttük Králl Istvánt, az adonyi borrend nagymesterét hetvenegyedik születésnapján), majd Schmidt Attila, a borrend főpohárnoka értékelte a helyi borversenyt. Megállapította, hogy elsősorban a versenyre nevezett 121 adonyi bormintából a fehérborok sikerültek kitűnően, a rozék színvonalának javításához még sok tapasztalatra van szükség, a vörösborok minőségét pedig az időjárás rontotta le. A versengők tizenkét kategóriában mérték össze tudásukat: tizenegy borász szerzett első, második vagy harmadik helyezést: csak Solti Ferenc szerzett az idegentermő kategória aranyérme mellé egy harmadik helyet rozéjával. A többi győztes: vörösborával Pletser Lajos, rozéjával Paulusz Gábor, illetve fehér borával Bartos István.

Az év zászlós bora Schmidt Attila fehér bora lett. Az év borászának Paulusz Imrét választották – s ő nyerte a Magyar Borrendek Országos Szövetségének szakmai bizottsága által kiadott Pro Vino érdemérmet is.

Végül három új borlovagot választottak az adonyi rendbe: Fülöp Teréziát, Fülöp Ferencet és Paulusz Bálintot.

A napot táncműsor, és kölcsönös pincelátogatás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!