11°
10°

A fürdőről sem mondtak le a rácalmásiak, de annak az engedélyeztetése hosszú folyamat

Rácalmás - Konstruktív, tervismertető és problémamegbeszélő közmeghallgatást tartott Rácalmás képviselő-testülete kedden délután.

Erős múlt év után újabb fontos és jelentős feladatok megoldására készül idén Rácalmás önkormányzata – derült ki a keddi közmeghallgatáson Schrick István polgármester tájékoztatójából. Tavaly az óvoda többlépcsős teljes felújításának, modernizálásának befejezése számított a legnagyobb eredménynek, amelynek köszönhetően gyönyörű, bölcsődével gazdagított intézménye lett a kisvárosnak, de mellette számos útépítést, csapadék-vízelvezetést oldottak meg saját forrásból. Idén az új ravatalozó, valamint a sportcsarnok építésének elkezdése a fő vonulat.

A rácalmásiak érdeklődéssel figyelték Zsigmond László főépítész tervismertetőjét

Az útépítéseket és a vízelvezetési gondok megoldását folytatni szeretné Rácalmás önkormányzata 2016-ban, és – mint a hozzászólásokból kiderült – erre jelentős igény is mutatkozik a településen. Most például a csúszásveszélyes löszparttal határos Király utcában lakók háborogtak, többen is hozzászóltak, Horváth László például elmondta: nem tudják elfogadni, hogy a szomszédos Pincesor partfalomlásai miatt nincs nekik se normális útjuk, se járdájuk. A polgármester válaszából kiderült, súlyos a probléma: tavaly vissza kellett vonniuk a Király utcai útépítésre kiírt közbeszerzési eljárást, mert beszakadt a Pincesor, és azóta dolgoznak a partfelmegerősítésen, támfalat is építtettek, de két hete megint partfalomlás volt a Pincesoron – tehát amíg onnan nem tudják elvezetni a vizet, addig várniuk kell a Király utcaiaknak.

De előre szaladtunk a közmeghallgatás menetében, és kihagytuk a legfajsúlyosabb momentumokat. Schrick István polgármester elmondta, hogy kerékpárutat szeretnének a Kulcsi út mellé, lejár a kikötő engedélye, ott is felújításokra lesz szükség, építik a zsilipet. Terveket készíttetnek, például a Millenniumi tó és park felújítására, valamint átalakítással együtt újragondolják a régi polgármesteri hivatal épületének hasznosítását. A vezérfonal azonban a sportcsarnok és a ravatalozó lesz ebben az évben. A fürdőberuházásról sem mondott le az önkormányzat, de annak engedélyeztetése hosszadalmas. Nem gyűjtögetik és tartogatják rá pénzt – miközben számos megoldásra váró feladat van a településen -, hanem dolgoznak az engedélyeztetésen, közben pedig haladnak a többi teendővel.

A legnagyobbak látványterveit mutatta be Zsigmond László főépítész az érdeklődőknek a művelődési ház zsúfolásig megtelt nagytermében. A ravatalozóval kezdte. A temető üzemeltetését tavaly vette át az önkormányzat, és a településvezetők egyeztették a kegyeleti épület terveit a püspökséggel, valamint Szemere János plébánossal. A látványos bemutatón elhangzott: a lélekharang-tornyos épület zárt ravatalozóteréhez fedett előtér, valamint egy nyitott, 90 négyzetméteres burkolt tér csatlakozik majd.

A sportcsarnokot a művelődési házmelletti parkolótól lehet majd megközelíteni, a Béle köz felől. Hármas funkciót lát majd el, alkalmas lesz egyszerre három testnevelés óra megtartására (hat öltözővel), sporteseményekre és edzésekre, valamint rendezvényekre. A kézilabda méretű pályának a nézőtere 200 fős lesz, ám rendezvények esetén az épület 900 résztvevő befogadására lesz alkalmas, ennek megfelelően alakítják ki a menekülési utakat is. A csarnokban egy kisebb edzőterem is lesz, öltözőkkel, továbbá két szabadtéri pálya is tartozik az épülethez, egyik a már elkészült görpálya. (A tervekről később részletesen írunk.)

A főépítész terveit és ismertetőjét tapssal köszönték meg a rácalmásiak. Majd a kérdések következtek. Az Iskola utcában lakó hölgynek válaszul elmondta Schrick István, hogy a gyógyszertár és a posta akadálymentesítése tényleg fontos lenne, erre levélben felhívják az illetékesek figyelmét. Szó volt a kóbor, illetve kóborló kutyákról, pincebeázásról, az állomás kitáblázásáról. Kissné Hullmann Vilma megköszönte az óvárosi emlékművet és azt, hogy szép, gondozott a temető. Balatoni Kálmán Martinász utcai közvilágítási gondokat is felvetett egyebek mellett. Számos helyi dologról volt még szó, Fejős Tamás például komplett kérdéscsokorral érkezett a közmeghallgatásra, amelyben szerepelt 6-os úti távolsági buszmegálló áthelyezése a városba és Somogyi Béla utcai parkolási gondjai is.

 

 


Legolvasottabb

1
Téglával dobta meg a motorost!
2
Baleset történt a 6-os úton Rácalmás felé!
3
Két autó karambolozott Dunaújváros külvárosában
4
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
5
Baleset történt a Vasmű úton!
SZERINTETEK?
Olvasó
Így parkoltok Ti, Dunaújvárosiak!
magas szintű szakmai munka / 51 perce
„A harcom, végigharcolom!” – a Vasas kapta a Dunaújvárosért Díjat
Október 23. a büszkeség napja. Hatvanegy év után is felemel.” – ezekkel a gondolatokkal kezdte Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi köszöntőjét ma 11 órakor a Bartók színházban tartott megemlékezésen, ahol a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes vehette át a Dunaújvárosért Díjat.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VARGA MÁRIA* *(a 2. körzet volt körzeti nővére)* 69 éves korában elhunyt. Szűk körben búcsúzunk tőle.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VIDA JÁNOSNÉ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 15 órakor lesz a katolikus templom altemplomában. A gyászoló család
a népesség 10%-a érintett / 1 órája
Kideríthették, mi okozza a diszlexiát
házilag a legjobb / 2 órája
Igazi kényeztetés a rossz időben
karmolt és harapott / 2 órája
Az utcán támadt két emberre egy medve
Bőr-, haj- és arcápolás / 2 órája
Szépüljön természetesen!
hajnali edzés / 3 órája
Hosszú Katinka az ünnepnapon sem pihen
megemlékezés / 3 órája
Az 56-os forradalom idején elesett Farkas Istvánra emlékeztek
Horváth László