Hírek

2009.09.03. 02:28

Templom a kukoricásban

Perkáta - Középkori templom maradványait, és mellette temetőt találtak a Perkátát elkerülő, leendő út nyomvonalán. Valószínűleg az egykori Nagy-Perkáta nyomaira bukkantak.

Tribolt Lajos

A községből kiérve földúton megyünk tovább, míg meg nem látjuk a munkagépeket a szemközti domboldalon. Innen már a kukoricában kigyúrt csapáson haladunk mindaddig, amíg az ásatás helyszínére nem érünk. Fotós kollégámmal elképedve nézünk körül. Oldalt munkagépek dolgoznak, amott konténeres raktárak, épületek, mobil wc-k, az épületeken túl pedig emberektől nyüzsgő jókora terület.

Perkátától északra, a Nyúli-dűlőben, a 62-es út leendő nyomvonalán folyó megelőző ásatások során egy középkori templom romjai is előkerültek. Dávid Áron ásatásvezető-helyettes elmondta, hogy a templom enyhén patkóíves záródású, oldalhajós. Mintegy 18 méter hosszú, 13-15 méter széles lehetett. Tájolása - mint a közeli síroké is - kelet-nyugat irányú. Belsejében kriptákat találtak. Falak nem, csak az alap egy része került felszínre, de abban is találtak több római kori faragott követ.

A templom mellett temető került napvilágra. Most úgy becsülik, mintegy kétezer sír kerülhet elő. Kicsit távolabb, egy másik temetőben további ezer sír lehet a korai vélemények szerint. A másik irányban késő avar kori település nyomait rejti a föld, a közelében pedig késő bronzkori urnasírok találhatók.

Az ásatás a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) égisze alatt folyik, irányítója Kovács Lóránt Olivér. Látogatásunkkor ő nem volt ott, de tucatnyi szakember, technikus munkatársa és a munkákra szerződtetett mintegy hatvan környékbeli igen. A munkagépek a termőréteget távolítják el, a férfibrigádok a nagyobb ásásokat végzik, míg sokan a leletek melletti finomabb munkákkal foglalkoznak a tűző napon.

A lelet jelentős, hozzá hasonló a megyében jó ideje nem került elő. Paks-Cseresznyéspusztánál találtak csak ehhez foghatót az M6-os építése előtt. Az ottani templomromot egy 1700-as évekből származó katonai térkép még mutatta, a perkátainak azonban nincs írásos nyoma. Arra gondolnak, hogy az egykori Nagy-Perkátát találták meg. A sírleletek alapján elmondható, hogy a tatárjárás után betelepített kunokból a hantosi székhez tartozók közül itt is otthonra leltek jó néhányan, hiszen találtak tipikus kun fülbevalót.

Azt nem tudják, mikor semmisülhetett meg ez a település. A leletek a Nemzeti Múzeumba kerülnek, vizsgálatuk lehet, hogy további információkat ad az egykor volt faluról. Az ásatások legalább tavaszig folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!