Hírek

2010.01.11. 03:29

Teljesül a régi óhaj: elkezdik az elkerülőt

Perkáta - Az előzetesen tervezettnél ugyan csak később, de tavasszal végre elkezdődhet a 62-es főút Perkátát elkerülő szakaszának az építkezése.

Gallai Péter

2009-ben a helyzet már odáig fajult, hogy a főút mellett élők aláírásgyűjtésbe kezdtek, a megrongálódott lakóházak, de elsősorban az elkerülő út mielőbbi megépülése miatt. A Perkátát kettészelő út nagyon balesetveszélyes. Hiába a sebességkorlátozás, ezt nem tartják be a túlsúlyos teherautók és a személygépkocsik sem. (Mindezt akkor a Nap témája rovatunkban is feldolgoztuk). Az optimista jóslatok szerint tavaly nyáron megkezdődhetett volna a munka, de a régészeti feltárásokkal csak év végére végeztek, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pedig most írta ki a kivitelezési pályázatot.

- Könnyebb úgy elviselni mindezt, ha látjuk az alagút végét - mondta Somogyi Balázs polgármester. Igaz, korábban ő is úgy számolta, hogy nyáron már a munkagépeké lesz a terep, így most még egy kicsit, 2011 helyett 2012 első feléig várniuk kell a fellélegzésre.

Ugyanis a nyertes pályázóval a NIF márciusban tervezi megkötni a szerződést, ezután vonulhatnak fel a munkaterületre. A hárommillárd forintból épülő, mintegy hat kilométeres útszakasz tartalmaz egy hidat, egy körforgalmú és egy balra kanyaródó sávos csomópontot is. Telepítenek az út mellé védő fasort és hófogó erdőt is. A 2x1 sávos új útszakaszon a megengedett legnagyobb sebesség kilencven kilométer per óra lesz.

Némi könnyebbséget jelent addig is: idén befejeződik az M6-os építése, ezért az oda alapanyagot szállító kamionok áradatával csökken az átmenő forgalom, amíg el nem készül az ott élők régi vágya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!