Hírek

2017.05.14. 12:05

Településarculatról, a belterületi útfelújításról, vízelvezetésről volt szó

NAGYVENYIM Havi háromezer-ötszáz forint hozzájárulásra lenne szükség, mint a csatornánál. "Csináljunk valamit, vagy ne? - Ez itt a kérdés!" Ezek az útépítéssel és vízelvezetéssel kapcsolatos kérdések érzékenyebben érintették a nagyvenyimieket, mint a település arculati kézikönyve.

Horváth László

Számít az emberek véleménye, ezért csak együtt, közös akarattal gondolják rendbe tenni a települést, a vízelvezetést valamint az utakat. Nagyvenyimen a lakossági fórumon maratoni hosszúságú, három és fél órás közmeghallgatással egyeztették az igényeket és a lehetőségeket.

A Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében múlt héten megtartott lakossági fórumon fontos kérdésekben tájékoztatta Nagyvenyim önkormányzata a község lakóit. A napirend hallgatóság elé tárt pontjaiban Nagyvenyim településrendezési eszközeinek felülvizsgálata, a települési arculati kézikönyv megalkotása, valamint útfelújítás és a hozzá kapcsolódó felszíni vízelvezetés megvalósítása szerepelt. A zsúfolásig megtelt helyiségben több mint kétszáz ingatlantulajdonos volt kíváncsi, milyen tervekkel rukkol elő a község önkormányzata.

Ulicza Ferenc a régi idők sajáterős árokrendezését emlegette példának

A program első részében Nemesánszky Ildikó tervező tájékoztatta a megjelenteket, hogy a településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv aktualizálása lehetőséget kínál arra is, hogy a lakosság elképzeléseit, javaslatait figyelembe véve, közösen alkothassák meg Nagyvenyim épített környezetének alakulását, épített értékeinek gyarapodását valamint a település fejlődését hosszú távon meghatározó, korszerű, digitális formában elérhető és használható szabályozórendszert.

A témánál Vargáné Kaiser Katalin polgármester kiemelte, fontos, hogy az idén 70. születésnapját megélő Nagyvenyim a ma élő polgárainak, de a jövő nemzedékeknek is méltó otthona lehessen. Az elhangzottakhoz több lakossági hozzászólás is érkezett, ezekben parkok, terek rendezésének, csinosításának mikéntjére kapott ötleteket a testület. A továbbiakban több informális csatornán is várja az önkormányzat a javaslatokat.

Kiss Csaba a nagyvenyimi szeretetotthon vezetője hozzászólásában döntésre kérte a fórum résztvevőit, akarják-e a felajánlott útfelújítási megoldást?

A második napirendi pontban a belterületi utak felújítása és a vízelvezetés megoldása kapott reflektorfényt. A téma helyenként parázs vitával és bekiabálásokkal tarkított felvezetésében Vargáné Kaiser Katalin polgármester elmondta, hogy a településen a belterületi utak állapota kifejezetten leromlott, az elmúlt évtizedek településszerkezetet érintő változásai nyomán pedig gyakorlatilag megszűnt, egyes területeken ki sem alakult a jelentős mennyiségű csapadékot kivezetni képes árokrendszer.

A csatorna-beruházás megvalósulásával a település nagy részén teljessé vált a közmű-ellátottság, így műszakilag indokolt az utak helyreállítása, amire fokozott és jogos igény mutatkozik.

A feladat forrásigénye több mint 500 millió forint, amit az önkormányzat éves utakra fordítható keretével sok éven keresztül sem tudna biztosítani. Uniós segítséget ezekre a munkákra, beruházásokra nem lehet igénybe venni, így csak egységes közteherviseléssel, az önkormányzati önerőt kiegészítő lakossági és közületi forrásbevonás útján lehet megvalósítani a kitűzött célt. Azért jött létre ez a fórum, hogy tisztán lássák, mi az emberek hozzáállása - zárta az alapos és kellően részletes ismertetőt a polgármester asszony.

A hozzászólásokban egyesek az elmúlt húsz év önkormányzati munkáját kérték számon. Elhangzott javaslat a költségcsökkentésre önerős árokásás és más formában. Voltak, akik múltidéző felhangot is megütöttek a kérdésfeltevéskor, és akadtak, akik a téma átgondolására buzdították a teremben helyet foglalókat. Végül több óra elteltével, este fél tíz tájékán csendesedett el a tornaterem. Az önkormányzat tovább folytatja a lakosság és a településen élő vállalkozói réteg monitorozását - több módon is próbálnak pontos képet kapni arról, lesz-e kellő támogatottság a tervezett munkákra, a belterületi utak felújítására és a vízelvezetés megoldására.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!