Hírek

2010.08.30. 02:29

Téged vár a papírgyár!

Dunaújváros - A Téged vár a papírgyár! - egykori szlogen jutott eszembe, miközben a Hamburger Hungária Kft. gépmonstruma körül hömpölygő tömeget figyeltem szombaton délelőtt.

Körmendi Erzsébet

Jól szervezett és látványos volt a bemutató, szakemberek kísérték a csoportokat és válaszoltak a gyártással kapcsolatos kérdésekre. Az egyik csapathoz mi is csatlakoztunk. A bálatér mellett elhaladva megtudtuk, hogy a végtermék száz százalékban papírhulladékból készül - egy tonna papír előállításához 1,1 tonna hulladékot hasznosítanak. Kísérőnk, Dobóvári Zoltán gyártáselőkészítési főmunkatárs elmondta, hogy a bálatér mögött van a kazánpark, ahol a papírgép működéséhez elengedhetetlen gőzt állítják elő. Aztán bevezette a csoportot az anyagelőkészítőbe, ahol óriás tartályban - mint egy keverőtárcsás mosógépben - víz hozzáadásával rostokra bontják a használt papírt. A látványos rész csak ez után következett: munka közben figyelhettük meg a világszínvonalú minőségű termék előállítására képes monstrumot, a 7-es papírgépet. Lenyűgözte a látogatókat, ahogyan a 60 tonnás, négy méter átmérőjű tekercsek pörögtek a gyártósor végén. A gépteremben csak néha találkoztunk egy-két dolgozóval, a többiek az irányító fülkékben tették a dolgukat. Megtudtuk: mindössze 14-en dolgoznak egy műszakban a papírgép mellett.

- Egy év elteltével büszkén mutathatjuk meg a gyárat a nagyközönségnek - hangsúlyozta Braunecker Antal értékesítési igazgató a gyárlátogatás után. Elmondta egyebek mellett, hogy a csomagolópapírok iránti igény kezdi megközelíteni a válság előtti szintet. De magasak az energiaköltségek és hazai hulladékpapír egy része is elhagyja az országot, pedig a teljes mennyiséget fel tudná használni a gyár.

A program a baracsi szabadidőparkban folytatódott, ahol a Hamburger sikertörténetét, egyéves születésnapját ünnepelték a papírgyártók, családtagjaik és a látogatók a Dunapapír Szakszervezet augusztálisán.

Címkék#papírgyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!