Hírek

2010.03.29. 06:39

Tartásdíj-tartozás: örökre megmarad?

Dunaújváros - Mi van akkor, ha a tartásdíjra kötelezett apa fizetne - de nem tud miből? Mi van, ha nincs végrehajtás alá vonható vagyona? Baj van, derül ki riportalanyunk konkrét esetéből.

Pekarek János

Aranka tavaly októberben a gyámhatósághoz és a bírósághoz fordult. Alkalmi munkavállalóként dolgozik, betegsége miatt sokat van táppénzen, keresete pótlékokkal is alig kilencvenezer fort egy hónapban, ötükre.

- A havi huszonnégyezer forintos gyerektartás úgy kellene, mint a levegő! - mondja az alig ötvenkilós Aranka, aki komoly műtét előtt áll, és fogalma sincs, hogy lábadozása alatt miből tartja el gyerekeit.

A dunaújvárosi bíróság az apa lakóhelye szerinti bírósági végrehajtót jelölte ki, hogy behajtsa az eddig összegyűlt közel százötvenezer forintnyi tartásdíj-tartozását.

A végrehajtó idén január 26-án megállapította, hogy az apának értékesíthető vagyontárgya nincs. Átképzési támogatást kap viszont a helyi munkaügyi központtól: ennek harmadát levonhatják a tartásdíj egy részének kifizetésére.

- A végrehajtó el is kezdte vonni a részleteket, de abból először a saját munkadíját fizeti! - meséli Aranka. - Mire a tartásdíjra sor kerülhetne, már rég megszűnik a volt férjem munkaügyi támogatása...

a végrehajtót kijelölő Dunaújvárosi Városi Bíróság elnöke megerősítette ezt az információt:

Dr. Simicza Mária,

- A végrehajtásról szóló törvény 164. szakaszának értelmében elsőnek az állam és a végrehajtás költségeit kell megtéríteni. A jó hír az, hogy ezt a költséget csak egyszer vonják le! Ezután, ha nincs miből vonni a tartozást, szünetelni fog az eljárás, addig, amíg újra bevételhez jut a férj, s akkor már nem kell a költségek levonásával bajlódni.

Aranka legnagyobb baja, mint mondja, az, hogy az állam nem akarja megelőlegezni a havi tartásdíjat, addig is, amíg behajtják volt férjén az eddigi elmaradásokat.

- Így soha nem látok a gyerekeimnek járó pénzből semmit! - kesereg.

- Ez félreértés! - állítja Horváth Mária, a dunaújvárosi gyámhivatal munkatársa. - Várhatóan a végrehajtó értesítésének megérkezésétől számított, a jogszabályokban előírt 22 napon belül befejeződik az eljárás, és akkor az állam megelőlegezi a folyamatosan járó tartásdíjat az édesanyának. Más kérdés, hogy az elmaradt tartásdíjat nem fizeti ki az állam egy összegben: azt a végrehajtás során kell majd behajtani. A tartásdíjat októbertől, az anya kérelmének benyújtásának napjától fogjuk folyósítani, mihelyt megkaptuk az igazolást a bírósági végrehajtótól, hogy az apának nincs végrehajtás alá vonható vagyona.

Aranka tehát hamarosan némi pénzhez jut. Az továbbra is kérdés marad, hogy a négy gyereknek mikor lesz könnyebb sora...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!