Hírek

2013.11.08. 19:35

Tárgyalások a vasműben az átszervezésekről

Az átszervezésekről folytattak tárgyalásokat pénteken az üzemi tanács és a cégvezetés képviselői.

Pekarek János

Ülésezett pénteken az ISD Dunaferr Zrt. Központi Üzemi Tanácsa (ÜT), mégpedig a cégnél tervezett szervezeti változásokkal kapcsolatban – ami eredetileg előterjesztett napirendje volt.

A cégvezetés képviselői öt igazgatóság tervezett változtatásait terjesztették az érdekvédők elé, s ebből három szervezeti egység átalakításának részleteit vitatták meg, mondta lapunknak Borbély Zoltán, az üzemi tanács elnöke, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A megvitatott egységek: a reorganizációs és support igazgatóság, a HR (személyzeti) igazgatóság, illetve a pénzügyi és számviteli igazgatóság.

Az átszervezésről folyó tárgyalások folytatódtak. Ami biztos: az emberek mennek (műszakból haza), az épületek megmaradnak... (Fotó: Archív)

A megbeszélések kedden folytatódnak a maradék két terület: a biztonsági igazgatóság és az IT-(információ-technológiai)igazgatóság átszervezésének részleteivel.

Borbély elmondta: a területekért felelős szakigazgatók ismertették elképzeléseiket, majd az érdekvédők mondták el véleményüket, amit hosszú vita követett. A keddi tárgyalások után még hét nap áll az üzemi tanács rendelkezésére, hogy írásban megfogalmazott véleményét eljuttassa a cégvezetéshez. Mint korábban megírtuk, az üzemi tanács és a cégvezetés között egy más témában, a tervezett létszámleépítésekkel kapcsolatban is folynak egyeztető megbeszélések a Munka Törvénykönyve alapján.

Ebben a kérdésben alapvető jogi felfogásbeli különbség van a két fél között, ami még nem oldódott meg.Arról van szó, hogy a tanács szerint a munkáltató egy ütemmel előrébb jár az elbocsátási folyamat szervezésében, mint az ÜT szerint lehetséges lenne.

A pénteki szervezeti egységekről szóló tárgyalás előtt volt egy kísérlet, hogy megoldják ezt a nézeteltérést, mondta Borbély Zoltán, de ez a kísérlet sikertelen maradt. Az elbocsátások következő, munkaügyi szabályok előírta lépésénél kiderül, mondta az ÜT-elnök, hogy a munkáltató figyelembe veszi-e észrevételeiket, vagy sem? Az érdekvédők következő lépése ettől függ, tette hozzá Borbély, aki jelezte: készek akár bírósághoz is fordulni az ügyben.

Mint korábbi tudósításunkban olvashatták, csütörtökön újabb tárgyalást folytatott Dunaújvárosban Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Czomba Sándor, a magyar kormány foglalkoztatáspolitikai államtitkára, valamint a cégnél működő három érdekképviseleti szervezet: az Üzemi Tanács, a Vasas Szakszervezet és az Ifjúsági Szervezet vezetői.

Itt szóba került, hogy a vasmű nem eladó, és hogy folytatódik a létszámleépítési folyamat. Borbély Zoltán kérdésünkre elmondta: egyes tudósításokkal ellentétben nem arról van szó, hogy 1500 ember helyett 400-at küldenek el a vasműből, hanem a 400 fő az 1500-as leépítésnek az első csoportját jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!