Hírek

2010.12.09. 03:27

Tanulni és emlékezni

Dunaújváros - Mit és mennyit tudnak korunk középiskolásai Trianonról? Érdekli-e egyáltalán a tizenéveseket a határon túli magyar ajkú közösségek sorsa? Válasz az iskolapadban.

Szabó Szabolcs

Szoros a menetrend, így csak egy-egy kérdésre tudtuk szóra bírni a történelemben vélhetően egyre jártasabb ifjakat. Elmondásuk szerint nem tanári hívó szó, hanem az érdeklődés vezette őket a történelmi szellemi versengésig.

Miközben az első villámkérdésekkel teletűzdelt tesztlap landol a csapatoknál, megtudjuk, hogy a már említett vetélkedőt megelőzte egy plusz történelemóra is.

A versenyprogramot felvezető Szélescsapás táncegyüttes felkészítője, Czuppon Péter tartott egy kis történelmi és tipográfiai bevezetőt a trianoni döntés alapján elcsatolt Erdélyország magyarjairól.

- Őszinte szívből köszönjük ezt a szívmelengető előadást, amely remélhetően a XXI. század fiataljainak is bemutatta a határon túl élő magyarok sorsának fontosságát és jelentőségét - fogalmazott a grátisz törióra után a házigazda Dunaferr Szakközép- és Szakiskola igazgatója, Holdampf Sándorné.

Az ünnepi szavak közben azonban a versenyzők inkább a tesztlapokra figyeltek, amelyen a pontos történelmi tények mellett térképészeti, kulturális és néprajzi feladványok is várták a versengőket.

A sokszínű versenyen a rideg történelmi tények és helyzetek mellett a fiatalok bepillanthattak az elcsatolt országrészek akkori és mai helyzetébe is. A gyimesi hegyek alján vadvirágok nőnek / a gyimesi hegyek alján véresek a földek / nem csilingel alkonyatkor kis falum harangja / nem hallatszik lánykacagás este a fonóba. - szólt a ének. A Trianon-vetélkedőn egyszerre emlékeztek és tanulhattak a részt vevő diákok.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!