Hírek

2013.02.17. 18:00

Talpára állítják a szakképzési rendszert

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Gazdaság Házában a hétvégén megrendezett szakképzési konferencia Székesfehérváron. A rendezvényen közel 130 résztvevő volt.

Klecska Ernő

Miben változott a szakképzési törvény? Hogyan változott a tanulókat foglalkoztató vállalkozások helyzete az elszámolás szempontjából? Mennyiben lett más  a szakképzési hozzájárulás elszámolása? Milyen változások érintik a felnőttképzőket  - ezekre és hasonló képzésekre keresték a választ a  résztvevők.

A nagy érdeklődés nem volt véletlen, hiszen a  január 1-jén hatályba lépet jogszabály csak a Magyar Közlöny 2012. december 27-i, 180. számában jelent meg, sok területen még mindig teljes a bizonytalanság - hangzott el.

 

Az adatok azt mutatják, nagy szükség volt  az átalakításra. A duális képzéssel el lehet majd érni, hogy minél kevesebb legyen a pályaelhagyó szakember (Infografika: A szerző)


Lakos István, a Felnőttképzők Szövetsége elnöke a  jogszabály több előnyéről és hátrányáról is szólt. A visszaélések miatt bővül az  adatszolgáltatási kötelezettség, figyelmeztetés nélküli szankciók jöhetnek - 20 százalékos eltérésnél a minimálbér nyolcszorosa! -,  de a felnőttképzés támogatásának forrása a szakképzési hozzájárulás képzésre elszámolható része is. 

- Akkreditáció helyett engedély jön, gyakoribb, kettős ellenőrzésre kell számítani, ami azt jelenti, hogy kétévente állami és külső ellenőrzés lesz, s bevezetik a vagyoni biztosítékot is.  - mondta. - Komoly hiányossága a szabályozásnak - tette hozzá -, hogy elvész az átfogó nyilvántartás és statisztika, a felnőttképzési szerződés, a képzési program és az előzetes tudásmérés.

 

Az átalakuló szabályozás miatt még sok a nyitott kérdés, hatalmas volt hát az érdeklődés


- Új időszámítás kezdődött a magyar szakképzésben 2013-ban  állította Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  képzési igazgatója. A szakember kiemelte: A magyar duális szakképzési rendszer 2013. szeptembertől válik teljessé. Ennek jellemzői:  8. osztályra épülő 3 éves szakmunkásképzés, 9. évfolyamon már vállalati tanműhelyben. Ma komoly gond a tanulók alapkészségeinek hiánya,  a tanulás iránti érdektelenség, a teljesítmény nélküliség,  a fizikai munka elutasítása, az iskolai morál felbomlása, a nagyfokú lemorzsolódás, a  szakiskola presztízsének leértékelődése  tette hozzá. A munkatevékenységbe ágyazott szakképzés modelljével végre a feje tetejéről a talpára kerülnek a dolgok, ebben pedig komoly szerepe lesz  a kamaráknak  - hangsúlyozta. 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!