Hírek

2010.11.09. 10:27

Táborállás: versenyfutás az idővel

Dunaújváros - Szakértők vizsgálják nagy mélységben a talajrétegeket Táborállás veszélyeztetett területén.

Körmendi Erzsébet

A szakvélemény sok jóval nem biztat. A Duna magaspartján bekövetkezett korábbi földcsúszások vizsgálatából arra következtettek, hogy a táborállási partfal jelenleg még csak a lösz roskadásánál tart, a csúszólap menti jelentősebb mozgás később következik be.

A szondák beépítésére, a folyamatos mérésekre azért is szükség van Táborálláson - állítja Madaras Attila -, mert a törésvonalak menti elmozdulásokat figyelve idejében értesíteni lehet a lakókat.

A nagyobb földmozgást mindenképpen szeretnék megelőzni az önkormányzat vezető. Versenyt futnak az idővel, és több szálon készítik elő a tervezést, a dréncsövezést, a stabilizálást. A városüzemeltetési és fejlesztési iroda vezetője, Szendrődi Tibor szerint a nagy mélységű fúrásokat már elkezdték. A szakvéleménytől függetlenül indult a munka, ugyanis ezekre a talajvizsgálatokra, talajvízszint-mérésekre alapozzák a stabilizálási terveket. A geodéziai adatok támpontot adnak arra is, hogy hová kell beépíteni azokat dréncsöveket, amelyek a partfal mélyebb rétegeiből kivezetik a vizet.

Mint ismeretes, a drénezés költségeit a közgyűlés biztosította a legutóbbi ülésén, így az adatok birtokában, és a beépítésre váró anyagok beszerzése után azonnal kezdődhet a vízkivezetők beépítése a partoldalba. Az önkormányzat már beadta a vis maior támogatási kérelmét is a Belügyminisztériumhoz. A szakértői véleményben az áll, hogy a minisztérium pince- és partfalveszély elhárítási szakértői bizottsága támogatja az igényt.

A bizottság tagjai jogosnak tartották a Helyi Védelmi Bizottság aggodalmát: a terület továbbra is balesetveszélyes, csak saját felelősségükre lakhatnak ott az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!