Hírek

2012.02.09. 08:25

Táborállás: áprilisban kezdődhet a védművek kiépítése a városban?

Dunaújváros - Bár a csúszó löszpart jelenleg ki sem látszik a vastag hótakaró alól, a tulajdonosok képviselője optimista: időben megkezdődhetnek a védmunkák.

Szigeti Sándor

Több geológiai vizsgálat is egyértelműen kimutatta, illetve szakértői vélemények is alátámasztották ugyanis, hogy a Duna mellékének ezen szakasza vízgyűjtő-területként működik, és éppen a csúszó löszparton keresztül folyva jut el a Mezőföld csapadékának jó része a Dunába.

De vajon kell-e aggódniuk a tulajdonosoknak akkor, ha megindul az olvadás? - kérdeztük Orgovány Zoltánt.

- Valóban nem a helyben lehulló csapadék okozza, illetve okozta a legnagyobb problémát Táborálláson, hanem a távolabbról érkező, úgynevezett háttérvizek. Én azonban ezúttal optimista vagyok. Rendkívül száraz volt a tavalyi év, és eddig - a mostani havazástól eltekintve - sem hullott jelentős mennyiségű csapadék. A talaj és a mélyebb rétegek is kiszáradtak, ami számunkra kedvező lehet - jegyezte meg az ingatlantulajdonosok képviselője.

- Ebben a helyzetben feltehetően még a most lehullott hómennyiség sem okoz problémát. Főleg, ha a kivitelezési munkák időben megkezdődnek - bizakodott Orgovány Zoltán.

- Reményeink szerint áprilisban megkezdődik a part csúszását gátló védművek kiépítése. A kivitelezési tervek elkészítése jelenleg is zajlik, erre negyvenöt napja van a nyertes pályázónak. Ezek után gyorsított közbeszerzési eljárásban, akár két hét alatt is kiválasztható a kivitelezést végrehajtó cég. Aztán már csak a munkagépeknek kell majd felvonulniuk - hangsúlyozta Orgovány.

A képviselő hozzátette: jó pár hónap, vagy akár egy év is szükséges ahhoz, hogy a Mezőföld távolabbi részéről Dunaújvárosig szivárogjon a föld mélyében az olvadékvíz. Addigra pedig - legalábbis ha minden jól alakul - elkészülhetnek a partvédelmi munkák, és biztos lábakon állhat Táborállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!