Hírek

2015.03.16. 19:00

Szúnyogirtás: Jobb a lárva, mint a szúnyog ellen küzdeni

Az unióban a légi szúnyoggyérítést néhol már be is tiltották. Biológiai módszer jön!

Pekarek János

Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban rendezi meg éves, országos konferenciáját a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége március 19-én, csütörtökön délelőtt fél tíztől. A programban szerepelnek a 2014-es szúnyoggyérítés adatai is – sok más témán kívül. Van mit megtárgyalni, mivel a mögöttünk lévő enyhe tél és egy esetleges csapadékos tavasz annyit jelenthet, hogy igen korán szúnyoginvázió lephet el minket!

Márpedig ma Magyarországon a legtöbb helyen légi, kémiai gyérítést alkalmaznak e rovarok ellen. Ennek következtében (a lapunkban a minap félreértés következtében megjelentekkel szemben) a szúnyogok nem repülnek el a permetezés elől, hanem elpusztulnak tőle – ám a permetezés csak a lakott területek fölött történik, a települések között nem. A külterületeken vígan élő vérszívókat a szél is befújhatja a városok, falvak fölé, de önerejükből is könnyen berepülhetnek, oda is, ahol nemrég még kémiai kezelés volt: mivel annak nincs tartós hatása, szinte kizárólag azonnali rovarölő képességgel bír.

A szárazra petéző szúnyogfajokra (ilyen az árvízi fajták többsége) jellemzőbb a nagyobb repülési távolság: akár naponta 1-1,5 kilométert is eltávolodhatnak kirepülésük helyétől.

A biológiai szúnyoggyérítési módszer a kül- és a belterületek vizes szúnyogtenyésző helyei ellen alkalmazva válik sikeressé, egy szuperszelektív biológiai anyag bevetésével, ami a csípőszúnyog-lárvákon kívül más élő szervezetre nincs káros hatással. Ettől a környezetbarát módszertől a szúnyogok már ki sem kelnek, tehát csípésüket már el sem kell szenvednünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!