Hírek

2015.07.22. 15:07

A Duna nálunk árad - A kikötői öböl északi felében nincsen víz

Dunaújváros – Adony és Dunaújváros között a Duna árad, másutt apad. Ezt írja a vízállásjelentés. Tehát: másutt rosszabb...

Pekarek János

Egyelőre senki nem horgászik csónakból a kikötői öbölben – legalábbis nem azok, akik az öböl északi csücskében lévő horgásztanya mólójánál tartják kikötve a csónakjukat. Aki a fényképre néz, már tudja a magyarázatot.

A horgászegyesület elnökét idézve „k... alacsony a víz!”. Azaz: különösen alacsony...

És ez egy darabig még így is lesz! Nagyjából július 26-ig, amikortól a grafikonok szerint enyhe vízállás-emelkedés várható.

Ne számítsanak sokra: a vízmérce szerinti állás most a O centiméter körül mozog. Az előrejelzett emelkedés sem fogja meghaladni a mérce szerinti 50 centimétert július 28-ig, azaz jövő keddig.

Ennek egyik jele a kikötői öbölben, a horgásztanya környékén tapasztalható úgynevezett „vízállás” – amely szót azért voltunk kénytelenek idézőjelbe tenni, mivel arrafelé pillanatnyilag nemigen beszélhetünk vízről. Legalábbis az öbölben. A Duna szabadvízi oldalán 17 centit jeleztek.

Képzeljék el, hogy ha a Duna nálunk árad, akkor milyen lehet, ahol a vízállásjelentés szűkszavúan csak annyit közöl: ...máshol apad. A teljes hazai szakaszon nagyon alacsony vízállású.

A Duna nyílt ágán sem sokkal szívderítőbb a látvány apálynál Fotó: Zsedrovits Enikő

Szerdán, július 22-én a dunaújvárosi vízmércénél 17 (tizenhét) centiméteres vízállást regisztráltak a szakemberek. Ez huszonharmadikára 13 centire, majd huszonnegyedikére várhatóan 11 centiméterre csökken majd. Ez, a pénteki lesz (reméljük) az idei nyár legalacsonyabb vízállása. Érdemes lesz majd figyelni, hol mi látszik akkor ki a vízből...

Szombattól, azaz július 25-től lassú (de tényleg csak lassú) vízszintemelkedés várható. Ez röviden annyit jelent, hogy városunknál jövő kedden reggel úgy 45 centimétert mutathat majd a mérce. Ne lepődjünk meg, ha ennél a vízmagasságnál is sok iszapot láthatunk majd a mederben.

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke lapunknak elmondta: készülnek a kikötői öböl kotrására. Az eddigi felmérések 40 és 150 centiméter közötti iszapvastagságot mutatnak a horgásztanya öblében. Ennek egy részét látjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!