Hírek

2013.08.01. 22:00

Szombaton este zár a SKICC tábora

A hétvégén zárul a főiskola csónakházában helyet kapó nemzetközi alkotótábor. Minőségi termés.

Szabó Szabolcs

Szépen gyűlnek az alkotások a SKICC Művészeti Egyesület nemzetközi alkotótelepén, ahol közel huszonöt művész dolgozik a tábor ideje alatt. A művészparadicsom szombaton este zár, csütörtöki razziánkon arra voltunk kíváncsiak: mit alkottak eddig a táborlakók?

Alkotás közben Mirela Ungrueanu és Varga László a Skicc művésztelepén csütörtökön délelőtt (Fotó: Vohlmann György)

- Az már most látható, hogy az eddigi legértékesebb és legsokoldalúbb találkozónk ez. Évek óta ezért dolgoztunk, hogy megfelelő körülményeket alakítsunk itt ki, a Dunaújvárosi Főiskola csónakházában. Támogatóinknak, valamint a főiskolának köszönhetően végre idén már elindulhattunk ezen az úton. Hosszú távú terveink között szerepel egy nyitott művésztelep megteremtése. Fontos volt, hogy idén már érdemben tudtunk a külföldi alkotók felé is nyitni, főként az egri Eszterházy Főiskola segítségével. A fiatal és korosabb hazai művészek mellett osztrák és román alkotók is csatlakoztak hozzánk. A következő évben már e kört is szeretnénk bővíteni - mondta el lapunknak Pats József, a SKICC Művészeti Egyesület vezetője, aki elárulta, a szombati zárás után sem áll le az élet a csónakházban.

Az összművészeti egyesület színházi tagozatának tagjai érkeznek majd, akik egy külön bemutatóval is készülnek, a Dühöngő ifjúság című darabot adják majd elő.

Látogatásunk során Alex Cuibus román alkotót arra kértük, foglalja össze a dunaújvárosi táborral kapcsolatos érzéseit.

- Borgó György Csaba művésztanár szólt, hogy lenne itt egy lehetőség és örömmel jöttem. Remekül érzem magam, minden adott a kiteljesedett alkotómunkához és még a szabad strand is közel van, szóval nem panaszkodhatunk. Ha lesz rá lehetőség, a jövőben biztos visszatérek a városba, hiszen számos jó barátot szereztem itt.

Alex Cuibus remekül érzi magát a táborban – még visszatérne (Fotó: Vohlmann György)

A táborban készült képek a SKICC egyesületnél maradnak, hiszen már több lekötött kiállítás is várja az új alkotásokat. Az első helyi tárlat szeptemberben várható.

A hazai művészeti élet súlyos anyagi gondjaival a táborszervezők is küzdenek. Mint Pats József elmondta, ugyan sok segítség és felajánlás érkezett, mégis évről évre nehezebb megteremteni a feltételeket. A főiskola csónakházát példaértékű összefogás keretében újították fel, ám már a télen vandálok jártak az épületekben, ahol törtek, zúztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!