Hírek

2010.09.02. 08:03

Színész, mentőorvos és NB I-es labdarúgó az önkormányzati választások jelöltjei között

Volt, aki még tanácselnökként kezdte, többen öt cikluson át vezették a városukat, mások pedig már ültek a parlamentben is. Színész, mentőorvos, egykori miniszter, világbajnok és NB I-es labdarúgó - valamennyien az októberi önkormányzati választások jelöltjei. Az MTI vidéki tudósítóinak beszámolója.

MTI

 Zalakaroson akár apáról fiúra is szállhat a polgármesteri tisztség, Huszonhat éves településvezetői múlt után ezúttal már nem indul a független Szirtes Lajos. Ő 1984-től még nagyközségi tanácselnökként, majd 1990-től már választott polgármesterként vezette a várost, most azonban fia, Szirtes Balázs szerepel független polgármesterjelöltként a választási adatbázisban.
 Dolgozott már tanácselnökként Molnár Bálint, Öcsöd 63 éves független polgármestere is, neki az elmúlt húsz évben nem is mindig volt ellenfele, most viszont kettő is lesz.
Kipróbált vezetőt indít az MSZP Szentesen: Szirbik Imre 1986-tól 1990-ig a város tanácselnöke volt, 1994-től polgármesterként irányítja a települést, és az elmúlt négy évben Csongrád megyei 5-ös választókerületének egyéni képviselője is volt.
 Szintén 1994 óta tölt be polgármesteri tisztséget Buzás Péter (MSZP) Makón, de közéleti szerepe régebbi, a rendszerváltáskor a város vb-titkáraként hagyta ott egy időre a politikát.
Húsz éve polgármester Sütő László (MSZP) Marcaliban, és meg legalább négy évig az is maradna, ismét indul a választáson, ezúttal a Marcali az Otthonunk Egyesület jelöltjeként, az MSZP támogatásával.  
Veszprém megyében Kovács Zoltán (Fidesz), Pápa polgármestere a rekorder, ő is húsz éve tölti be ezt a tisztségét.
 Kaposváron és Siófokon a Fidesz-KDNP jelöltjeként újra indul Szita Károly és Balázs Árpád, megválasztásuk esetén mindketten az ötödik polgármesteri ciklusukat kezdhetik el.
Molnár Oszkár edelényi polgármester, aki egyedüli függetlenként ül a parlamentben, újra elindul a városvezetői posztért. Korábban a Fideszben politizált, az országgyűlési választáson függetlenként indult, és a második fordulóban a Jobbik visszalépett a javára.
 A KDNP-t képviseli a parlamentben 2006 óta Puskás Tivadar, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének orvos-igazgatója, és elindul a szombathelyi polgármesteri tisztségért is. A jelölt hangoztatta, hogy megválasztása esetén sem kívánja feladni hivatását, és havonta néhány órát vonulós mentőorvosként dolgozni szeretne.
A korábbi évekből másoknak is van parlamenti tapasztalatuk, néhányan közülük azóta függetlenítették magukat egykori pártjuktól.
Demecser egyik polgármesterjelöltje Jakab Ferenc, ő 1990 és 1994 között az MDF padsoraiban ült, most pedig a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége megyei szervezetének elnöke, független jelölt.
A szabad demokraták egykori megyei elnöke, országgyűlési képviselője, Jüttner Csaba is független indulóként próbálja megőrizni polgármesteri tisztségét Vásárosnaményban.
Nyíregyházán a Fidesz-KDNP egyik képviselőjelöltje Szilassy Géza, aki az első szabadon választott parlament MDF-es országgyűlési képviselője volt.
Teleki László az előző két ciklusban volt szocialista parlamenti képviselő, államtitkári rangban a romaügyekért felelős politikus volt. Ezúttal az önkormányzati képviselőségért indul otthonában, Nagykanizsán.
Boros Imre, aki az első Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős minisztere volt, most független polgármesterjelöltként kívánja megméretni magát Zalaszentgróton. A gazdaságpolitikus jelenleg Zalalövőn független önkormányzati képviselő, és tagja a Zala Megyei Közgyűlésnek is a Zala menti Polgármesterek és Polgárok Egyesületének képviselőjeként.
Pécs polgármestere, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) sem újonc a politikában, 1994 és 1998 között már vezette a várost, és a tavalyi időközi polgármester-választáson az MSZP-s Szili Katalinnal szemben nyert.
Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő az idén az LMP képviselőjeként a parlamentbe is bekerült, most pedig Budakalászon indul a Budakalászért Védegylet színeiben képviselőjelöltként.
Új szerepre készül Petneházy Attila, a nyírségi Móricz Zsigmond Színház művésze, ezúttal a Fidesz-KDNP jelöltjeként szeretne bejutni a nyíregyházi közgyűlésbe.
A Fidesz által támogatott polgármesterjelöltek közül egy Kengyelen induló fiatalember, Nagy Szilárd egy szolnoki kereskedelmi rádió zenei műsorvezetőjeként és esti bulik lemezlovasaként próbálja megszerezni az ott lakók többségének voksát.
 "Erős embert" indít az MDF Szombathelyen: Mészáros Tibor erőemelő világbajnokot a város 14-es választókörzetében.
 A Jobbik színeiben indul a Vas megyei székhelyen Balassa Péter, aki a Haladás labdarúgócsapatának kapitánya volt, jelenleg vállalkozó, 35 éves. Tavasszal az országgyűlési választáson a szombathelyi 1-es választókerületben a harmadik helyen végzett.
A Fidesz egy világbajnokot indít Vácott a polgármesteri posztért, a párt városi csoportjának elnökét, a 30 éves Pető Tibort, aki evezésben lett kétszeres vb-aranyérmes párosban Haller Ákossal.
Lesz egy világbajnok a függetlenek között is: Pakson az egyik polgármesterjelölt Kozmann György kenus, többszörös világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes kenus. A Paksi Lokálpatrióták Egyesületének támogatásával indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!