Hírek

2013.11.15. 17:45

Dunamenti lehetőségeink

Dunaújváros - Kedves folyamunk, a Duna partján rengeteg lehetőség vár ránk - de ezekből csak keveset építettünk ki.

Pekarek János

Kutrovácz István, a Duna Településszövetség ügyvezető alelnöke rövid, ám tanulságos előadást tartott a főiskolán a Duna Térség Kohéziós konferenciáján, pénteken.

Az előadás tárgya: a szövetség tervei a 2014-2020-as időszakra, s a dunai mellékágak rehabilitációja.

A Duna Településszövetség 1990-ben alakult, ma Adonytól a Tolna megyei Gerjenig a Duna mindkét partján 19 település tartozik hozzá. A szövetség nyitott, tehát bármikor bármelyik település beléphet soraiba, ha egyetért a céljaival.

Légifelvétel a kisapostagi csónakkikötőről, vízparti központunkról

Márpedig azokkal nehéz nem egyet érteni. Ugyanis e közép-dunamenti falvak és városok szeretnék visszavenni vízparti életterüket, helyreállítva kapcsolatukat a nagy folyammal, és sokat javítva ezzel életminőségükön. Nem utolsósorban a dunai mellékág-rendszerek minél szélesebb körű rehabilitációjával.

Kutrovácz szerint ugyanis (hiszen ő egészen más szemszögből nézi a folyamot, mint mondjuk egy vízi szállítási szakember...) a Duna ma nem más, mint pusztán egy szállítási útvonal. (Annyira, amennyire.) Holott lehetne más: sokkal több is! Mondjuk úgy, hogy helyreállítják a kapcsolatot a partmenti települések a víz között elsősorban a mellékágak rehabilitációjával.

Ezen ágak többsége viszont mára már eliszapolódott vagy egyenesen szárazulattá vált. Márpedig ezek a mellékágak, ha helyreállítják kapcsolatukat a Duna fő medrével és a víz mozgásával, nem csak a vízi sport, a partmenti turizmus és szolgáltatások, a szálláshelyek értékesítésének javulását jelenthetik, hanem például új halbölcsők létrejöttével is járhat. Ami halbőséget, a horgászturizmus alapját teremtheti meg aminek természetesnek kellene lennie a Duna magyarországi szakaszán is pedig egyáltalán nem természetes.

Mint ahogyan a vízisportok terjedésének és virágzásának is természetesnek kellene lenniük mégsem azok.

Egy eset: vízparti turizmus (például a Mária-zarándoklat jobb parti nyomvonalának kiépítése, szálláshelyekkel) szinte felmérhetetlen lehetőségeket jelent. Jelentene...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!