Hírek

2016.10.20. 16:30

Szerbül és horvátul tanulnak a kisdiákok

Dunaújváros - Érdekes és tanulságos szakkörrel bővült a városi iskolák repertoárja: szerbhorvát nyelvet tanulnak.

Pekarek János

Szerbhorvát szakkör alakult a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Tagiskolájában idén szeptemberben. Farkas Márta, az intézmény vezetője egyben a szakkörvezető is: a Délvidékről származó pedagógus kiválóan beszéli e nyelveket, és máig jó személyes kapcsolatai vannak szerbiai és horvátországi, sőt, macedóniai iskolákkal, valamint ottani pedagógusokkal is.

A szakkör tagjai, többnyire harmadikosok, negyedikesek, de néhány hetedikes is, hetente egyszer, hétfőnként gyűlnek össze, egy órára. Mindannyian kezdő szinten tanulják a nyleve(ke)t, s most a köszönésnél, bemutatkozásnál, az egyes ünnepkörökhöz köthető versikékkel,énekekkel foglalkoznak. Jelenleg egy műsor összeállításán dolgoznak a Szilágyi iskolában.

A Szilágyi tagintézmény szerbhorvát szakkörének tagjai, hátul baloldalon Farkas Márta, a szakkör és az iskola vezetője Fotó: Zsedrovits Enikő

A szakkörnek kiváló kapcsolatai vannak a dunaújvárosi szerb és horvát nemzetiségi önkormányzatokkal. Tervezik rajzverseny, más közös kulturális események megszervezését is.

Mi több: máris rendelkeznek intézményes nemzetközi kapcsolattal is! Kraljevó hetvenezer lakosú város Közép-Szerbiában: ennek egyik iskolájával működnek együtt.

Kraljevóban hamarosan konferenciát rendeznek a délszláv nyelvek és kultúra oktatásáról: ennek tapasztalatait szeretnék hasznosítani Dunaújvárosban is, a nemzetiségi önkormányzatok és a délszláv iskolai szakkör szintjén is.

A szakkör a későbbiekben tervez kirándulásokat is a délszláv államokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!