Hírek

2016.02.12. 14:39

Szép társasházi történet - Éppen 25 éve léptek ki a lakásszövetkezetből

Dunaújváros - Szokatlan kísérletbe fogott egy társasház negyedszázada: kiváltak korábbi lakásszövetkezetükből. Nagy sikerrel!

Pekarek János

Éppen huszonöt éve történt, hogy egy társasház nyolcvan lakásának lakói úgy döntöttek: kiválnak a korábbi vasműs, akkor már Intercisának nevezett lakásszövetkezetből, és önállóan intézik tovább dolgaikat.

Ők voltak az elsők, akik azt a lépést megkockáztatták - s a napokban, amikor elégedetten emlékeztek vissza néhány pohár bor és pár szelet torta mellett elhatározásukra, azt is meg kellett állapítaniuk, hogy példájukat azóta sem követték más lakótársak.

Nem azért, mert annyira kockázatos lenne az út, amelyre léptek, hanem azért, mert a lakásszövetkezeti szabályok annyira megnehezítették ezt a kezdeményezést. Most máfr nem lenne elegendő például a kiválni szándékozó lakásokban élők meggyőző szavazattöbbsége az eredményhez: a lakásszövetkezet teljes tagságának kellene hozzájárulnia a kiváláshoz!

Amit nyilvánvalóan nem szívesen tennének meg, hiszen úgy kevesebb befizető között oszlana meg a szövetkezeti épületállomány fenntartásának terhe.

Márton István, a példát mutató s azt elnevezésében is felvállaló Precedens Társasház, a Béke városrészi Március 15. téri épület közös képviselője, a kiválás kezdeményezője és lebonyolítója (aki például műszaki tanár létére a két liftet is ingyen javította évekig...) a rendkívül jó hangulatú visszaemlékezésen elégedetten jegyezte meg, hogy a 1991. január elsejétől önálló épület lakóinak ma 17,5 millió forintja van tartalékolva a közös kiadásokra. Úgy, hogy gyakorlatilag minden fontos dolgot felújítottak vagy felszereltek a két tízemeletes lépcsőházban, az előtetőtől a kaputelefonig, a biztonsági kamerákig. Már csak a külső szigetelés van hátra: azt a Fundamenta lakáskassza bevonásával igyekeznek olcsón, de jól megvalósítani, valamikor a közeljövőben.

A Precedens Társasház (Március 15. tér 1-2.) merész lakói valódi precedenst teremtettek!

Kiindulópontjuk az volt, hogy annál, ahogyan a korabeli lakásszövetkezet tette, csak jobban lehetséges kezelni a lakóközösség ügyeit. S az eredményeken meg a pénzügyi megtakarításokon kívül az is igazolja őket, hogy az addig egymás mellett élő emberekből igazi közösség vált!

Már csak ezért is megérte.

Sok új lakó költözött oda az elmúlt negyedszázadban, ám a közös képviselő személye és az ügyeket intéző tisztviselők többsége még ma is a régiek közül kerül ki.

S azért azt sem árt megjegyezni, hogy a lakásonkénti közös költség ma a legalacsonyabbak között van a városban: lakásonként és havonta 6800 forint.

Ebben is precedenst teremtettek a jelek szerint.

Milyen kár, hogy példájukat már csak a korábbiaknál sokkal nagyobb akadályok leküzdése árán követhetnék mások is. Pedig úgy tűnik: megérné!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!