Hírek

2015.01.02. 16:10

Visszatekintő: ez történt Dunaújvárosban

Dunaújváros - Városi eseményekről szóló múlt évi összefoglalónk végéhez érkeztünk: október, november, december.

Pekarek János

Elkészült a Dunaújváros Stadion világítása: helyükre emelték a négy világítótornyot. Az első villanyfényes meccset október 17-én rendezték.

Tehetséges diákok nyári képzőművészeti alkotásaiból nyílt tárlat a Lorántffy középiskola galériájában. A nyári táborban készült művekből álló tárlat a Kínai kapcsolat címet kapta: Hvang XiXi kínai diáklány is részt vett az alkotótáborban.

Nagyszabású, jótékony célú ruhaosztást rendezett az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány a városban. Mindenki megtölthetett egy szabvány méretű szatyrot ruhával, de rendező elvnek a cserét szánták a szervezők.

Három, mozgásukban korlátozott ember számára használható rámpával gyarapodott a Béke városrészi Arany János Általános Iskola. Mindhárom rámpa magánkezdeményezésre, egy diák: Major Máté érdekében készült.

Ismét szüreti bált rendeztek Pentelén. A bálnak másfél évszázados hagyományai vannak a településen: most újjáélesztették. A pentelei malomtól indult és oda visszatérő menet népviseletbe és bohókás ruhákba öltözött, hintókon, szekereken utazó tagjai körbejárták a várost.

Új háziorvosi rendelőt adtak át a Technikum városrészben. Dr. Szabó Ignác háziorvos, aki 2100 beteget lát el, azóta a Gábor Áron utca 2/a szám alatti rendelőben fogadja betegeit.

Bölcskén avatták fel a dunaújvárosi Rohonczi ROHO István szobrászművész újabb alkotását: a III. András királyunkat ábrázoló mellszobrot.

Megjelent kiadónk, a Pannon Lapok Társasága újabb gasztronómiai kötete: Disznótoros ételek. A szakácskönyvben ismét számos Dunaújvárosi Hírlap olvasó kiváló receptjeit találhatjuk!

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon is dolgozik már képzett drogprevenciós tanácsadó. Szentes Mariann ajtaja mindenki előtt nyitva áll, de az iskolákba is szívesen ellátogat.

Hatvan évvel ezelőtt alakult meg a bányász-kohász egyesület helyi csoportja. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület tagjai emlékkötetek sorát jelentették meg a kohászatról.

Negyven éve nyitotta meg kapuit a Munkásművelődési Központ, a népszerű és sokoldalú MMK. A klubház és a könyvtár azóta a város életének elidegeníthetetlen részévé vált. Az évfordulóra külön programsorozattal emlékeztek, ami összmunkatársi értekezlettel kezdődött.

Kapcsolda: egészséges és fogyatékkal élő fiatalok kézműveskedtek, sportoltak, táncoltak, zenéltek együtt a Bánki középiskolában. Kerekes Fanni még bánkis diákként találta ki a rendezvényt 200-ben: azóta minden évben megrendezik, nagy sikerrel.

Egy múzeum gyűjteménye sosem lehet lezárva: ezt bizonyítja az a kiállítás, amelyet a dunaújvárosi Intercisa Múzeum 2008 után lelt új szerzeményeiből állítottak össze.

Autisták napját rendezte meg az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete november 15-én. Konferenciával, felvonulással (futással!), nagygyűléssel.

Befejeződött az Újtelepi Tranzit: a pályázati program során harminchárom halmozottan hátrányos helyzetű fiatalnak segített szakmát és munkahelyet szerezni a Dunamenti Regionális Népfőiskola.

A Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolai gimnáziumi osztályai mellett tüntettek diákok. Az intézményben jövőre nem indíthatnak gimnáziumi osztályt. Kérdéses a meglevők jövője.

Szociális klubot és ruhabörzét szerveznek a Technikumban, az Esze Tamás utca egyik elhagyott üzlethelyiségében civilek. A kezdeményező, Nagyné Berta Zsanett gyűjtőakciót is útjára indított Legyél te is valakinek az angyalkája! címmel.

Visszakerült régi helyére az adventi forgatag: a Városháza tér felújításával ismét a fő térre költöztek vissza az árusok, mutatványosok és a színpd. Itt rendezték meg az évzáró bulit is.

Tűz ütött ki az úgynevezett Zöld Rendelő első emeletén december 15-én. A tűzoltók nem csak gyorsan eloltották a lángokat, de egy hajléktalant is kimentettek az elhagyatott épületből.

Az utolsó városi összefoglaló beismerten szubjektív fejezetei után mi mást is írhatnánk, amúgy az összefoglalás összefoglalásaként, hogy ebben az évben is volt részük jóban, rosszban a dunaújvárosiaknak. Működött a település, számos kulturális rendezvény, jótékonysági akció bizonyította a civil társadalom élnivágyását, erejét, a meglévő feszültségekkel együtt. Ne legyen rosszabb!

 

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!