Hírek

2015.06.25. 10:29

Szentivánéj Kulcson, tűzzel, zenével

Füstjelekre érkeztünk a Nap Házának udvarára Szent Iván napjának estéjén, hogy a kulcsiakkal közösen mulatsággal vígadjunk az év legrövidebb éjszakáján.

Körmendi Erzsébet

Megterített asztalok, mellettük fáklyák, az asztalokon gyertyák, a füves területen hatalmas tábortűz fogadta a vendégeket a szentivánéji rendezvény helyszínén. A Nap Háza - Hold Udvara központban Dóka Marianna, a Carpe Diem Alapítvány vezetője köszöntötte a közös vacsorára, beszélgetésre, kellemes időtöltésre érkezőket. Első alkalommal – hagyományteremtő jelleggel – szervezték meg a Kulcsiak Baráti Körével (KUBAK) közösen a programot.

– Egy érzést akartunk adni a kulcsiaknak. Mert hétköznapon is jól érezhetjük magunkat, szó szerint boldog perceket lopunk a mindennapokba – mondta Marianna. – Emlékezetessé tesszük az év legrövidebb éjszakáját. Tetszik, vagy sem, mostantól az ősz felé haladunk, bár forró nyári napok, hónapok következnek még, és remélhetőleg a vénasszonyok nyara is hosszú lesz idén. Szent Iván éjszakája ettől függetlenül választó vonal. Deák Ibolya, a KUBAK titkára e nevezetes napról mondott el néhány gondolatot az egybegyűlteknek. Az év legmisztikusabb éjszakáján a valóságon túli világ kapui tárva-nyitva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt, fények gyúlnak az éjszakában és lángra lobbannak a szívek. Szentivánkor minden megtörténhet! A régiek úgy gondolták, hogy a fény a téli napfordulón születik meg, és a nyári napfordulón ér uralkodásának csúcsára. A Nap nyári diadaltora termékenység- és bőségünnep volt.

A rendezvény fényét Rinyu Nóra éneke és Kasó Tibor gitárjátéka, a Pannon Oktatási Központ diákjainak előadása emelte. Az asztalok mellett a baráti társaságok, családok, asztaltársaságok vacsorával, beszélgetéssel töltötték az időt, vagy éppen dúdolgatták a Juhász László által játszott dalokat. Kellemes este volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!