Hírek

2010.07.27. 06:03

Szeméttelep: Nem a befogadással van gond

A hulladékgyűjtési, -szállítási és -lerakási problémákat nyáron hatványozottabban érzi az ember, mert orrfacsaró hatásuk mellett képtelenség szó nélkül elmenni. Az adonyiaknak csípi a szemét, hogy a városon át viszik a régi lerakóról az újra a hulladékot. Nem hagyja hidegen őket, ha leszóródott maradványok éktelenkednek az út mentén, bűzlenek a hőségben.

Körmendi Erzsébet

Körbenéztünk a korszerű regionális hulladéklerakó telepen, ahol Subert Viktor, az üzemeltető Vertikál Zrt. képviselője kalauzolt bennünket.

- A régi lerakó ártalmatlenítása, a terület rendezése száz százalékig uniós támogatásból valósul meg - magyarázza, miközben egymás után érkeznek a telepre a teherautók, amelyek szemmel láthatóan nem a napokban keletkezett, hanem az évekig aszalódott szemetet hordják oda. - A rekultiváció során géppel rostálják az évtizedek alatt felhalmozódott hulladékot, de hozzánk csak az kerül be, amely nem hasznosítható újra. A tárolásra ítélt mennyiség csökkentése érdekében az építési törmeléket és egyebet, ami a helyszínen felhasználható, ott is hagyják. Szerintem körülbelül a rekultiváció felénél tartanak, mostanáig úgy ötezer tonna hulladékot szállítottak be hozzánk.

Felkaptatunk a lerakóra, ahol munkagép jár fel és alá, tömöríti a beszállított szemetet, közben szorgos dolgozók járják a területet zsákokkal a kezükben, és összegyűjtik az újrahasznosítható dolgokat, amik majd Polgárdiba, a Vertikál válogató és bálózó egységébe kerülnek. Szemét van, amerre csak a szem ellát: a telep területéből 1,4 hektár maga a lerakó medence... Nagyjából ugyanekkora - 300 ezer köbméteres - lesz a bővítmény is, amely az üzemeltető terveiben szerepel. Az adonyi hulladékbegyűjtő telepnek 2017-ig van érvényes engedélye, ám a Vertikál utána is szeretné biztosítani a korszerű tárolás feltételeit, részben saját forrásból, illetve a regionális együttműködés keretében. Subert Viktor szerint a tároló bővítése mellett a kezelő műveket is fejleszteni szeretnék, hogy csökkenjen a tárolt hulladék szervesanyag-tartalma.

- A jelenlegi tárolónak még 140 ezer köbméter szabad kapacitása van - teszi hozzá a szakember. - A medence megfelel az uniós elvárásoknak, szigetelt, alatta monitoring rendszer működik, amely azonnal jelzi, ha gond van, valamint visszalocsoló rendszer és gázkutak is szolgálják a biztonságos működést.

A befogadóképességgel tehát nincs gond Adonyban. Dunaújváros hulladékát is minden további nélkül befogadják. Kisebb gond, hogy a megyei jogú város szemétmennyisége miatt módosítaniuk kellett az engedélyt, műszaki és létszámfejlesztésekre is szükség volt, emelkedtek az üzemeltetési költségek - amit senki sem fizet meg az üzemeltetőnek. Nagyobb gond, hogy a dunaújvárosi hulladékkezelő és -szállító cég, a Dunanett Zrt. nem - vagy csak döcögősen - tud fizetni a lerakásért. Már májusban megírtuk, hogy közel kétszázezer forinttal tartozik a Dunanett a Vertikálnak.

- Egyre nehezebben tudjuk kezelni a veszteségeinket - mondja Rosta Gyula, a Dunanett Kft. ügyvezetője. - A lerakó üzemeltetőjével részletfizetési megállapodást kötöttünk a tartozásra, ám azt is csak úgy-ahogy tudjuk teljesíteni, a késedelmi kamatok bennünket terhelnek.

Meddig fogadja be fizetés nélkül a Vertikál a dunaújvárosiak szemetét - vagyis meddig tartható ez az állapot? A kérdésre Rosta Gyula sem tud válaszolni. Várják, hogy az önkormányzatnak sikerüljön likvidhitel-szerződést kötnie - ugyanis százmilliós nagyságrendű összeggel tartoznak a Dunanettnek, amihez hozzávéve a nem fizető lakóközösségek adósságait, elmondható: a zrt. kintlévősége jelenleg 380 millió forint. Ha a pénzéhez jut a cég, akkor kifizetheti a Vertikált is.

Közben az új kormány beleegyezését várja Dunaújváros, hogy átmeneti időre - az új lerakó megépítéséig - öt évre ismét megnyithassa az engedély híján bezárt helyi telepet. Ez a megoldás ugyanis tonnánként 2-2500 forinttal csökkentené a jelenlegi hulladékszállítási és lerakási költségeket, apasztaná a Dunanett veszteségeit - és megoldaná a kistérség hulladékgondjait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!