Hírek

2017.03.28. 17:20

Sokat kellene fejlődnünk a szelektív hulladékgyűjtés szisztémájához

Dunaújváros - Megnéztük, hogyan és miképp gyűjtik szelektíven, azaz válogatottan szemetünk nagy részét.

Pekarek János

Régi vágyam teljesült: a Dunanett Nonprofit Kft. munkatársainak jóvoltából végigkísérhettem a szelektív hulladékgyűjtés munkafázisait, megnézhettem, mit miért csinálnak, kik csinálják és hogyan.

Annyit már most elárulhatok, hogy ez: nem könnyű munka. Legyünk konkrétak: ez nehéz munka!

A városi, falusi polgár mindebből csak annyit lát, hogy időnként jön egy nagy teherautó, feldaruzza a szelektív hulladékgyűjtő konténereket, beleönti tartalmukat a raktérbe, elmegy, oszt' jónapot. Holott egyáltalán nem ez történik!

Kezdjük ott, hogy nem egybeönti a (jó esetben) fajtánként külön válogatott hulladéknemeket az autó, hanem minden gyűjtött fajtát a maga rekeszébe borítja. Igaz, még utóválogatás is szükséges.

Itt éppen hulladékpapírt borít ki magából a szelektíven gyűjtő teherautó

Kedden reggel kilenc órakor találkoztunk a Dunanett Nonprofit Kft. munkatársaival a Rudas középiskola melletti szelektív hulladékgyűjtő szigetnél. Szép idő, szép hely, kellemes emberek fogadtak minket.

Rögtön megtudtuk a hulladékgyűjtő gépjárművet vezető Dénes Józseftől, hogy neki napra (de tényleg: napra!) kész forgatókönyve van a város és még húsz település (Akasztótól Tassig) szelektíven gyűjtött hulladékának összeszedésére.

Szilágyi András, a Dunanett Nonprofit Kft. környezetvédelmi munkatársa, akinek nagy hálával tartozunk! Fotó: Ady Géza

Természetesen ehhez nem elég egy teherkocsi, többen csinálják. Dénes úr például minden hétfőn végigmegy a város szelektív hulladékgyűjtő pontjain, kapásból beemeli a műanyagpalackokat (amint minden pénteken is: hihetetlen mennyiség összegyűlik ebből), egyúttal felméri azt is, hogy melyik hulladékfajtából (azaz: műanyagpalack, papír, alumíniumdoboz, üveg) mennyi gyűlt össze a tartályokban. Ehhez mérten állapítja meg, hogy hova mikor kell visszamennie: van erre egy precízen vezetett táblázata, miként kollégáinak is. Mi, városlakók csak annyit látunk az egészből és a földszintről, hogy a (hisszük) nagy gonddal szétválogatott szemetünket a tehergépjármű rakterébe válogatás nélkül összeöntik.

Nos: nem így van! A teherautó raktere ugyanis egy csapóajtóval legalább két részre van osztva.

Itt kezdődik a munka nagyobb része: Dénes József a szelektív gyűjtősziget konténereinél

Dénes József ezen a napon kétféle szelektív hulladékot gyűjtött a Rudas mellett és a Martinovics út elején: alumíniumdobozt és papírt. Mindkét tartalmú utcai konténert a kocsi részét képező daruval a raktér megfelelő rekeszébe ürítette. Ez se könnyű munka, körültekintőnek kell lenni, de ilyesmire régi szakember már rá se ránt.

A begyűjtött rakományt aztán a Dunanett Nonprofit Kft. Budai Nagy Antal úti telephelyére szállítják. Nem mondom, kívülálló szemében meglehetősen kicsi a hely, sokat kell forgolódni, de végül minden oda kerül, ahova való.

Ilyen bálákba préselik a műanyaghulladékot a telepen

Következik az átválogatás.

Mostanában mintegy húsz ember: részben a Dunanett alkalmazottai, többségükben viszont közcélú foglalkoztatottak átválogatják a szelektíven gyűjtött hulladékot, mert hasznosításra csak kommunális szeméttől mentes anyag kerülhet. Szilágyi András, a cég környezetvédelmi munkatársa elmondta: hetente megközelítőleg másfél tonna háztartási jellegű szemetet válogatnak ki az úgymond szelektív hulladékból...

Amit aztán fajtánként összepréselnek, majd továbbítják a hasznosítást végző cégeknek. Az a helyzet, hogy ma Magyarországon a termelődő szemét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási, Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdona.

A Dunanett Nonprofit Kft. a közszolgáltatás ellátásáért negyedévente szolgáltatási díjat kap. A szolgáltatáshoz pedig hozzátartozik a szemétválogatás is - ami pokoli munka. Kevés pénzért. Akikkel beszéltem ezen a részlegen, mégis ragaszkodnak ehhez, van, aki több mint húsz éve.

Nem hiszik el, miért: azért, mert jó ott a közösség. Kell is, hogy az legyen. Másképp aligha bírnák...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!