Hírek

2010.10.26. 02:29

Százmilliós csúszás

Kulcs - Irdatlan összegbe kerülne a megcsúszott kulcsi löszpart rendbetétele. A település egyéves költségvetése, 400 millió forint kellene.

Szigeti Sándor

- Számunkra a vis maior keret sem megoldás, mert ez utófinanszírozásban működik, magyarán nekünk kellene megelőlegezni a költségeket. Tavaly négyszázharmincmillió forint volt Kulcs költségvetése, a partfal helyreállításának költsége is elérheti ezt a nagyságrendet. Képtelenség ennyi pénzt előteremteni - mondta lapunknak Kiss Csaba.

A polgármester más vonatkozásokban sem derűlátó: -Ahhoz, hogy itt bármilyen munka is megkezdődjön, először is szakhatósági engedélyre volna szükség. A helyreállításról tervet kell készíteni, és csak azután írhatnánk ki a közbeszerzési eljárást. Tartok tőle, hogy emiatt tavasznál előbb itt nem kezdődhet meg az érdemi munka - fogalmazott a polgármester, aki szerint csak egy megoldás segíthetne:

- Ha Kulcsnak ezt a részét Devecserhez, Kolontárhoz hasonlóan katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítanák, mert akkor azonnal, közbeszerzési eljárás nélkül megkezdődhetne a munka. Erre azonban minimális az esély - latolgatott Kiss Csaba.

A település építésügyi előadója, Lukács-Nagy János a most elkészült előzetes szakértői állásfoglalásra hivatkozva mondja: az első és legfontosabb dolog az lenne, hogy a partfalban rekedt esővizet valahogyan kivezessék, és ezzel megakadályozzák az újabb löszpartcsúszást:

- Az a baj, hogy a mostani csúszás dugószerűen elzárja a csapadékvíz útját, amely így nem tud távozni a partfalból. A megkérdezett szakértők szerint egy hetven méteres partszakaszon négy, egyenként százötven méter hosszú, vízszintes irányú furatra lenne szükség a partfalban a felgyülemlett víz kivezetésére. Csakhogy egy méter fúrás harmincezer forintba kerül. Ki lehet számolni, mennyibe kerülne akkor a teljes fúrás.

Kulcsra e héten csütörtökön érkezik ki az a bizottság, amely arról hivatott dönteni, jogos-e a település által benyújtott vis maior igénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!