Hírek

2011.03.01. 10:29

Százhatvan darab laptopot kapott a perkátai iskola

Perkáta - Százhatvanegy laptop csalt örömmosolyt az arcokra a Hunyadi iskolában. A felnőtteket az újabb pályázati siker, a diákokat a géppróba izgalma doppingolta.

Körmendi Erzsébet

Pedig a polgármester, Somogyi Balázs hangúlyozta: az utóbbi években sokat tettek azért, hogy helyben tartsák a gyerekeket. Jól végzik a dolgukat, bizonyítja a tapasztalat, hiszen megfékezték az elvándorlási folyamatot - az idei tanévben mindössze egy olyan gyermek él a településen, aki dunaújvárosi iskolát választott a falubeli helyett. Az önkormányzat vezetői és a pedagógusok karöltve továbbra is mindent megtesznek a marasztalásért: a csáberőként ható iskola- és óvodafejlesztésen kívül az ő malmukra hajtja a vizet a városi intézményátszervezés is.

Szilassy László, a Perkáta-Nagykarácsony Általános Művelődési Központ igazgatója azzal kezdte a fejlesztések taglalását, hogy elmondta, a két évvel ezelőtt Nagykarácsonnyal közösen létrehozott közoktatási, többcélú társulás jót tett a közoktatásnak: a társulás nemcsak gazdasági érdekeket szolgál, biztos anyagi hátteret jelent, hanem ezen túlmenően szakmai és módszertani előnyöket is hozott. Olyan összeget költhettek az oktatás, nevelés módszertani fejlesztésére, amely kistérségi szinten egyedülállónak számít. Szintén fontos: 30 millió forintból akadálymentesítették az óvodát, iskolát. Interaktív táblákra a két településen 24 millió forint pályázati forrást költhettek, és a kompetencia alapú képzésbe bevont másodikos, negyedikes, hatodikos és hetedikes diákoknak, valamint a fejlesztő csoport tagjainak igényelhettek pályázat révén laptopokat. Ennek a programnak a záró ünnepségét rendezték hétfőn az iskolában.

Hihetetlen, de 46 millió 439 ezer forintot nyertek a diákok tanórai, tanórán kívüli szabadidős foglalkoztatására: óránként 10 ezer forintot kapnak azok, a perkátai iskolában és óvodában dolgozó pedagógusok, akik csatlakoztak a programhoz, amelyből huszonöt rendezvényt valósítanak meg. Ez nem kedélyjavító, hanem életmentő lehet a mai világban... , mondta Szilassy László.

Elhangzott az ünnepségen: a sémákon csak áttöréssel lehet változtatni, és a sok újítás vérfrissítőként hatott, felrázta a közösséget. Hozzájárult ehhez a frissítéshez a laptopprogram is, amely lehetővé tette, hogy a diákok e gépek segítségével sajátítsák el a tananyag egy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!