Hírek

2017.04.23. 20:50

A gumibottól a csokiszökőkútig - Szakmák éjszakája Dunaújvárosban

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mind a hét tagintézménye igyekezett a legtöbbet bemutatni szakképzési kínálatából pénteken 18 órától 22 óráig.

Balla Tibor

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 10 helyszínen 103 féle programot kínáltak. Valljuk be, mindezt végigjárni éppen hogy elegendő az a négy óra hossza, amíg kitárták kapuikat a szakképző intézmények! Márpedig érdemes volt meglátogatni a helyszíneket, hiszen az intézmények igyekeztek a legérdekesebbeket megmutatni az általuk kínált képzések közül.

Hasznos lehetett mindez egy, pályaválasztás előtt álló kisiskolásnak, de állítható, hogy a kísérő szülők, a váltáson gondolkodó felnőttek sem távozhattak maradandó élmény nélkül ezen az esten.

Végigjárva a város és Pusztaszabolcs szakképző intézményeit, kivétel nélkül azt tapasztalhatta a látogató, hogy lenyűgöző odaadással igyekeztek az iskolák "kívánatossá", vonzóvá tenni magukat, megmutatni azokat az érdekességeket, amik elvarázsolhatják akár egy életre is a pályaválasztó diákokat. Nem véletlenül szerepel a következő mondat az eseményt hirdető honlapon: Lehet, hogy a jövőd itt, ezen az éjszakán kezdődik! Nem csodálkoznék, ha ez több esetben valóban így lenne.

A kereskedelmi iskolában mindenféle finomság várta a látogatókat. Például többféle sajtot is megkóstolhattak, kipróbálva, milyen az ízhatás dióval vagy olivabogyóval Fotó: Ady Géza

Természetesen a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum teljes kínálatát, a 20 szakmacsoport mind a 167 szakmáját nem lehet egyetlen esten bemutatni, és valljuk be, a kívülálló számára nem is lehet ugyanolyan látványosan tálalni. Hiszen aligha vetekedhet egy remekül bekötött vízvezeték a csokoládészökőkúttal, egy hibátlanul összeállított pneumatikus vezérlés, egy pompásan elkészített sminkkel egy bájos arcon.

Ennek ellenére az iskolák igyekeztek szerethetővé és érdekessé tenni az egyes szakmákat. A Hildben például modellen bizonyították a felhúzott boltív teherbírását, a látogatók kipróbálhatták, hogy gond nélkül végiggyalogolhatnak rajta, mint egy hídon. Közben húsz számítógépen készültek ArchiCad programmal a vizsgamunkák a végzősök kezei alatt. Egy másik teremben a kézműves-szakkör serénykedett, de ki lehetett próbálni, hogyan rakható ki egy kisszék az elkészült elemekből. Voltak vicces feladatok a teodolittal, még az iskola sportolóinak edzésére is be lehetett lesni.

A teodolit működését Jankovicsné Grosz Melitta általános és nevelési igazgatóhelyettes mutatta be a Hild iskolában Fotó: Ady Géza

A Bánkiban néhány percre mozdonyvezetővé vagy kamionsofőrré válhatott az ember, legalább a szimulátoron. Megtapasztalhatta bárki, hogy mi a különbség a hozzáértés és az "azt hiszem, hogy értek hozzá" között, ha számítógépről van szó, és ízelítőt adtak a kétdimenziós és a háromdimenziós világ közötti különbségből.

Két tagintézmény kínálatát mutatták meg egy helyen a Dunaferr iskolában. Bilincsek, vezetőszár, gumibot és fegyverek fogadták a látogatót, amelyek funkcióját a rendvédelmisek önvédelmi bemutatója helyezte képbe. Villogó ledek, Arduino alapú programmal vezérelt robotbogár és hegesztőszimulátor varázsolta el a kívülállót.

A Lorántffy iskola tanműhelyében készültek a csodálatos frizurák Fotó: Ady Géza

Robottal a Rudasban is lehetett találkozni, ott legóból építették meg. Beavatták a látogatót a titkosírás alapjaiba, megoldhattak egy-két egyszerűbb algoritmizálási feladatot, majd egy kis gimnasztikával lazíthattak.

A pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnáziumban természetes anyagok felhasználásával készültek az asztali díszek, ajtódíszek, pénztárosok vetélkedtek vonalkód-leolvasóval, és színi előadásból kettő is jutott.

A Rudas iskolában a programozást egy legóból épített robottal mutatták be Fotó: Ady Géza

Képzési profiljánál fogva látványos bemutatókat tudott tartani a Lorántffy iskola gárdája. A vegyészek az udvaron mini robbantásokkal kápráztattak, a bőrdíszművesek táskák készítését mutatták meg, a fodrászok és a sminkesek szépítették a modelleket a divatbemutatóra. No és készültek műsebesülések, és kóstolható volt a csalánnal ízesített baracklekvár is.

A kereskedelmi iskolában az ízlelőbimbókra mértek csapást. Repült a palacsinta, folyt a csokoládé, rotyogott a marhapörkölt, sistergett a csülök pékné módra. Sajtok, mézek, kolbászok, mi szem-szájnak ingere, s mindez bájos mosolyok közepette a szakmák éjszakájának keretében.

A SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA

A Szakmák Éjszakája országos akciójának jelmondata: "Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!" híven kifejezi ennek az éjszakának a lényegét: nem csak hasznos, de aktív programokkal vártak mindenkit, ahol az egyszerűbb és bonyolultabb szerelési műveletektől, a hajók, vonatok és repülők irányításáig mindent ki lehetett próbálni országszerte.

2016-ban, amikor első alkalommal rendezték meg a szakmák éjszakáját, 341 iskola, 121 településen, 4 862 különböző programmal fogadott 43 572 látogatót. Idén határtalanná vált a szakmák éjszakája; már nem csak a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartású szakképző intézmények nyitották meg kapuikat, hanem más iskolák és vállalkozások is határon innen és túl.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!