Hírek

2014.05.26. 17:15

Stabilizálják a rácalmási löszös partfalat

Rácalmás - Az önkormányzat több száz millió forint pályázati és jelentős költségvetési forrásból stabilizálta az ófalui löszös partfal nagy részét.

Körmendi Erzsébet

A szerb templom melletti kis köz látványában is megújult, hatalmas gabion fal szegélyezi (Fotó: Ady Géza)

A partvédelmet beruházási ütemekre bontva oldja meg az önkormányzat. Jelenleg a harmadik ütemnél tartanak, amely ófalunak a Szávó köz, Kossuth utca feletti magaspart, Bruck köz és Kiss Ernő utca által határolt területét vízmentesíti és stabilizálja. Megoldja továbbá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által műemléki védelem alá vett görögkeleti szerb templom talajmozgásból adódó további rongálódását is. A kivitelezőnek mindenre oda kellett figyelni a vízmentesítésekor és megerősítésekor, hogy a templom nehogy károsodjon a talajmunkák miatt, vagy a későbbiekben, a föld tömörödése következtében.

- A leglátványosabb munkákat a szerb templom környékén végezte a kivitelező. Monumentális a gabion fal, amellyel megtámasztották a partoldalt. Csak ebben az ütemben hatvankét vasbeton oszlopot építettek be a mélyebb rétegekbe, ezek meggátolják a további csúszást, valamint több mint ezer méter drén vezeti ki onnan a vizet a Duna irányába - hangsúlyozza Schrick István polgármester, aki az egyik legnagyobb és legfontosabb munkaként említi a partvédelmet. A stabilizálás harmadik ütemét például 366 millió forint pályázati és 60 millió forint saját forrásból oldja meg az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!