Hírek

2013.10.04. 10:30

Tízéves a Királysakk SE - A tábla túloldalán nem az ellenség, hanem az ellenfél ül

Nemzetközi sakkverseny színhelye lesz Dunaújváros október 11. és 13. között, amelyet a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Királysakk SE rendez. Az esemény előtt beszélgettünk a jubiláló egyesület elnökével, Katona Ferenccel.

Szente Tünde

- Amikor Dunaújvárosba kerültem, a megyében itt, Móron és Székesfehérváron volt sakkélet, ezért úgy gondoltam, hogy ne csak a nagyvárosokban, hanem a falvakban is rendezzünk versenyeket. Az elmúlt két évben tizenkét falu iskolájában alkalmanként ötven és száz fő közötti gyermek sakkozott - mondta el a kezdetekről Katona Ferenc. A települések polgármesterei is élénk érdeklődéssel figyelik ezeket a rendezvényeket. A tavalyi évben több mint háromszáz gyerek indult a Fejér Megyei Gyermeksakk Versenyen. A gyermekek érmeket és emléklapokat kapnak, a helyiek vendégül látnak bennünket meséli az SE elnöke.

A beszélgetés során az is kiderül, hogy a győri születésű Katona Ferenc, mint NB1-es sakkozó Tapolcán teljesített sorkatonai szolgálatot, ennek köszönheti, hogy nem szakadt meg a kapcsolata a sakkal: Az ottani NB1-es sakkcsapat edzője lettem. Tanítványom volt többek között Mádl Ildikó, aki később olimpiai bajnok lett. Dunaújvárosba nősültem, 1986 óta élek itt. László Géza bácsi, a dunaújvárosi sakksport meghatározó egyénisége, nem annyira jól, de annál nagyobb szeretettel sakkozott. Nyugdíjasként a város iskoláiból toborozta a gyerekeket, s megtanította őket a sakkozás alapjaira és szeretetére. Emléke előtt tisztelegve szeretném összeállítani az életművét, s terveink szerint a jövő évi kupát róla nevezzük el.

A Királysakk SE megalakulásáról és a névválasztásról faggatózva kiderül, hogy a Dunaújvárosi Vendéglátó Sportegyesületből tízen kiváltak, hogy új egyesületet alapítsanak. A névválasztás azért nem ment egyszerűen, mert az országban sok bejegyzett egyesület létezett, új nevet kellett kitalálni, így hosszas vita után esett a választás a király -ra: Hivatalosan bejegyzett egyesület 2003 óta vagyunk, azóta 25-30 fővel működünk. Sok gyerek innen nőtte ki magát, korosztályos bajnokunk Csathó Lotti, s országos sakkolimpiát nyert a Vasvári Pál Általános Iskola sakkcsapata. A ma már nemzetközi sakkmester, Lizák Péter tőlünk került Paksra.

A sakkozás egyfajta gondolkodásmód elsajátítása a 46 éve sakkozó, 31 éve edző Katona Ferenc szerint: A sakk arról szól, hogy értékeljük a helyzetet, döntést hozunk, véghezvisszük azt, majd az eredményt értékeljük. Az élet, egy vállalkozás, minden erről szól. Statisztikák igazolják, hogy a sakkozó gyerekeknek egy egésszel jobb az átlaguk, mint a nem sakkozó társaiknak. Nagyon sokat segít a tanulásban. Több olyan gyereket hoztak már hozzánk, akiknek viselkedészavaruk volt, és változtak. Hozzánk, ha valaki bejön az MMK 105-ös termébe, láthatja, nincs rendetlenkedés. Hétfőn és csütörtökön délután öttől hétig tartjuk a foglalkozásainkat. Hozzátenném azért azt is, hogy élsporttal is foglalkozunk.

A sakk sportjellegét firtatva ekként érvel az elnök, aki tavaly a Magyar Sakkszövetségtől az utánpótlás nevelésért a Magyar Sakkozásért Emlékéremben részesült:

- A sakk a sport, a művészet és a tudomány hármasa. Két ember leül egymással szembe és verseng. A legtisztességesebb verseny, nincs hátszél, bíró, senki nem szól bele, kettőjük között dől el, hogy ki a jobb. Művészet, mert egy játszma egy alkotás, mindig más. Egy olyan tudomány, amelynek hatalmas elmélete van. A megnyitás elmélete szobányi könyvtárra rúg, a végjáték elmélete is óriási. Az Államvédelmi Egyetemen tantárgyként szerepel, hiszen a haditudományban is hasznát veszik. Választható tantárgyként már bekerült a kerettantervbe, kidolgozták a tan-anyagát, idéntől lehetne oktatni. Akkor lennénk bajban, ha egyszerre mindenhol bevezetnék, ugyanis nem áll rendelkezésre kellő minőségű és mennyiségű oktató, ellenben rengeteg a tehetséges gyerek. A sakk olyan sport, ahol barátok tudunk lenni, mindenki tegezi egymást, viszont a tiszteletet meg kell adni a másiknak, még korosztályon belül is. Hiszen aki szemben ül a tábla túloldalán, az nem az ellenség, hanem ellenfél.

Az október 11-ével kezdődő Nemzetközi FIDE Sakkversenyről, a Királysakk Kupáról érdemes tudni, hogy az országos és megyei bajnokságok közötti kisebb versenynek számít. Regisztrációhoz kötött, 2000 élő pontszám felettiek nem indulhatnak, és ez a kupa is beleszámít az élő pontszámba. Minden sakkozónak van egy ún. élő pontszáma, amit versenyeken növelhet, vagy amiből veszíthet. Az MMK színháztermében rendezik, körülbelül ötven gyereket várnak és természetesen felnőtteket is. Az első három helyezett pénzdíjban részesül. Üres kézzel senki nem távozik, a résztvevők emléklapot és serleget kapnak.

Címkék#sakk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!