Hírek

2016.08.14. 17:35

Sokan várták Kulcson a csillaghullást

Kulcs - Csillagászati programot kínáltak péntek estére Kulcson, a Nap Háza-Hold Udvara Rekreációs Agroturisztikai Központban.

Balla Tibor

Este kilenckor, a kezdési időpontban már vagy harmincan várták a sötét udvaron - és utána is folyamatosan érkeztek az érdeklődők -, hogy meglássák ahogyan a Perseidák sűrűn záporoznak az égen. A felállított kisebbfajta csillagászati távcsőben addig is módja nyílt bárkinek, hogy közelről megszemlélje a Hold arcán a sűrű krátereket, vagy a Szaturnusz gyűrűjét, netán a Jupiter gömbjét.

Kollár József fizikus, amatőr csillagász nagy átéléssel mesélt
Fotó: A szerző

Nem sokkal később Kollár József fizikus, amatőr csillagász tartott előadást Helyünk az univerzumban címmel. Mivel a csillagászat témaköre eléggé kiterjedt, nem csoda, hogy lépten-nyomon elkalandozott, elmerülve a részletekben. Ismertette a távcsövek fajtáit, felépítését, de kitért a kormeghatározás mikéntjére, szóba került a felezési idő, az ősrobbanás, a mikrohullámú háttérsugárzás, és hogy nem a világűrben van a leghidegebb, hanem egy földi laborban. Az előadás végén a társaság ismét az udvaron gyülekezett, tekintetét az égbolton tartva, hogy a szemfülesebbek akár többszörösen is átélhessék az élményt, hogy hullócsillagot láttak az ég boltozatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!