Hírek

2013.04.02. 18:01

Sok víz folyik ki a táborállási löszpartfalból

Dunaújváros - Három éve csúszott meg a táborállási löszpart Újvárosban. A domb alsó rétegeiből most is vezetik el a vizet. A Duna vízállása viszont még most is közepes.

Pekarek János

A földtörténeti ókor hordalékával, az ázsiai  sivatagokból származó lösszel már a római légióknak is meggyűlt a bajuk Pannóniában. Miként nekünk is. Dunaújvárosban 1963-ban óriási területen omlott le a folyóparti löszfal a felelőtlen építkezések miatt. Akkor európaszerte példátlan méretű építkezésekkel biztosították a város alatti partszakaszt.

A löszfalak mindenhol érzékenyen reagálnak a sok csapadékra. A legfrissebb hírek szerint Fonyódon  leomlott egy szakaszon a domboldal. Dunaújváros-Táborálláson vízelvezetéssel stabilizálják a falat (Fotó: Vohlmann György)

Egyetlen hely maradt ki a biztosító munkálatokból: a város északi üdülőövezetében lévő táborállási domb. 2010 októberében a (maihoz hasonlóan nagy) esőzések miatt hirtelen megcsúszott a Duna felé néző domboldal, mintegy tíz-tizenöt métert.

Akkor kiköltöztették a lakókat, akik azóta több víztelenítő beavatkozás nyomán saját felelősségükre visszaköltözhettek. A munkálatok kedden délután is folytatódtak: a Sycons Kft. munkatársai folyamatosan telepítik a vízgyűjtő és -szivárogtató műanyag dréncsöveket.

Ottjártunkkor is láttuk: a dombból folyamatosan csörgedezik a víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!