Hírek

2012.03.27. 02:29

Sok településen még mindig nincs bankautomata

Dunaújváros-Nagykarácsony - Ha vidéken jársz, készpénz legyen nálad! Nem mindenütt van ugyanis bankautomata. Mivel a boltokban sem mindenütt lehet kártyával fizetni, bajba kerülhetsz!

Pekarek János

Ezek közül három bizonyos szempontból nem városkörnyéki: területükön nincs bankautomata.

Ne mondják, hogy a XXI. században ez nem fontos! Például a nyugdíjak is bankkártyára érkeznek már.

Beszéltünk mindegyik település polgármesterével. Ahol van banki készség, ott úgy fogalmaztak: nehéz volt elérni, hogy letelepítsék, mivel ennek feltétele bizonyos számú tranzakció naponta. Kisebb lélekszámú, ne adj isten, szegényebb helyeken ez eleve kizárt. Ez pedig kizárást jelent az évszázadból is. Vagy pedig kocsira, kerékpárra, buszra kell kapni, hogy a szomszédos, szerencsésebb településen pénzre válthassuk, amink van.


Jó, mondhatják, hogy például Kisapostagon nem olyan nagy ügy, mert hét kilométerre van a várostól. Venyim viszont ötre - igaz, ott voltak olyan esztendők, amikor azért szűnt meg e szolgáltatás, mert a helyet adó vállalkozónak a bank nem járult hozzá az áramszámlához, mint ígérte.

No, de ha Kisapostagon azért nincs készülék, mert túl közel van, akkor miért nincs Nagykarácsonyban, ami viszont messze van? Itt a postán van ugyan kézi terminál, amin a nyugdíjasok is pénzt vehetnének fel - de csak nyitvatartási időben. Mivel pedig többen közülük takarékszövetkezethez küldetik járandóságukat (más, dolgozó nagykarácsonyiakhoz hasonlóan), marad itt is a buszozás a legközelebbi Előszállásra.

Most jegyezzük meg, hogy nem egy bizonyos bankról van szó, hanem több pénzintézet, takarékszövetkezet kezeli a városi és környékbeli automatákat. Egyikük képviselője megjegyezte: nem gyártat új készülékeket, hanem a meglevőket cserélgeti az országban, aszerint, hogy hol hoznak nagyobb hasznot.

A cél tehát eleve nem a mi kényelmünk. Ezt a nézetet erősíti, hogy a városban is sajátos rendszer szerint telepítik a készpénz-automatákat. Egyáltalán nincs a Barátság-városrészben, se az Újtelepen. Van a Béke-városrészben (a legnépesebben) kettő: a bevásárlóközpontnál és egy gyógyszertárnál - viszont a legsűrűbben lakott részeken nincs. Van a vasmű főbejáratánál - nincs Pentele központjától kifelé.

Nem lenne nagy a baj, ha mindenütt lehetne kártyával fizetni. Ám a boltok sem szívesen telepítenek terminált. Drága. Ez még sokáig készpénzes ország marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!