Hírek

2016.03.06. 12:44

Tavaszköszöntő Duna-úszás Schirilla Györggyel

Dunaföldvár - Szombaton Dunaföldváron kissé szeles, de napfényes időben tartotta Tavaszköszöntő Duna-úszását Schirilla György.

L. Mészáros Irma

Megtelt a Duna-part, ezer-ezerötszáz ember volt kíváncsi, hogyan teszi meg a Mély út és a Duna-híd közötti hét-nyolcszáz méter távot a nemzet Rozmárja.

Ez volt az első Schirilla-úszás a Duna földvári szakaszán. Évekkel ezelőtt már tervezte, de a jégzajlás miatt a hatóságok akkor nem engedélyezték. A mostani öt-hat fokos víz nem volt nagy kihívás a Rozmár számára. De tisztelettel és alázattal, a helyiek szórakoztatására és a gyermekeknek példát mutatva teljesítette a vállalt feladatot. A bemelegítő futást a Beszédes József Általános Iskola felső tagozatosaival és helyi sportolókkal együtt tette meg. A diákok közül elsőként Kövesdi Richárd, Vácz Balázs és Strasszer Dominik, a Holler U.F.C. tizenkét éves focistái futották le a távot.

A bemelegítés utáni tavaszköszöntő műsorban rövid bemutatót tartott a Gyöngy Fitness aerobik csoportja. A lányok-asszonyok közé természetesen beállt az ötvenöt éves Schirilla György is. A szép napsütésben látványos volt a Löfan Mazsorett lányainak produkciója. Az Ördögszekér Táncegyesület pedig igazi hagyományos kiszézést mutatott be. Elűzték a telet, köszöntötték a tavaszt. A kiszebáb - a szél miatt - nem a tűz martaléka lett, hanem a Dunában végezte. Az egyik kisfiú el is siratta.

Schirilla György ebben az évben hetedszer úszott a Dunában. Most a középtávtól egy meglepetés-vendég is csobbant mellé a folyóba: Viczai János, a Dunaföldvári Gyógy- és Strandfürdő vezetője. Mindketten könnyedén és jó hangulatban érkeztek a híd lábához.

Viczai János és Schirilla György

Az úszókat a DSTE sárkányhajósai kísérték. Az egyik hajóban ülve lapunk fotósa örökítette meg az eseményt. A partról és a hídról is kiáltásokkal, integetéssel üdvözölték a két úszót. A partra érkezés után - egy törölközővel a vállán - Schirilla György még beszélgetett Dunaföldvár ifjú tehetségeivel: Némedi Konráddal, a Dunaferr világbajnoki hatodik helyezett kenusával, Sebestyén Ferenc búvárúszóval, aki korosztályában az Év sportolója lett, s aki a sportág világtalálkozóján elért első helyére a legbüszkébb, valamint a DSKE ifjú asztaliteniszezőivel, Jákli Rékával és Hegedűs Rebekával, akik a diákkupán értek el szép eredményt.

Schirilla György, aki jógaoktató is, igazi showmanként népszerűsítette a sportot. Szívesen fényképezkedett gyerekekkel, családokkal. Szerinte e programnak három célja van: az édesapja teremtette hagyomány folytatása, az egészséges életmód hirdetése és a közönség szórakoztatása. A rendezvény a város önkormányzata és sok helyi vállalkozó támogatásával valósult meg. Igazi közösségi ünnep lett. Tavaszköszöntő.


Volt amikor tizenkétezren nézték

Schirilla György fiatalkorában kerékpárral bejárta Európát, 1992-ben kezdett el foglalkozni a természetgyógyászattal. Édesapja halála után, 1999-ben döntött úgy hogy ápolja hagyományát, aki 1957-től kezdve 37 éven keresztül évente legalább egyszer átúszta telente a jeges Dunát. Ifjabb Schirilla 2004. januári, Esztergom – Párkány közti átúszását 12 ezer ember tekintette meg. Ezenkívül fut is, minden évben több száz kilométert teljesít a beteg gyermekekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!