Hírek

2015.04.09. 14:43

Rendőrkapitányi értékelő - Jelentősen eredményesebb a tavalyi év, de még minden területen lehet javulni

Nagy Zoltán ezredes, Dunaújváros rendőrkapitánya interjút adott lapunknak, amelyben az elmúlt esztendőt értékelte. Beszélt a statisztikai adatokról, az eredményekről, de nem hallgatta el azt sem, mi az amin javítani kell.

Gallai Péter

– Papp Károly országos rendőrfőkapitány értékelőjében azt mondta: 2014-ben jobban teljesített a rendőrség, mint az azt megelőző évben. Ez igaz a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra is?

– Speciális helyzetünkből adódóan minden esztendő kemény, tehát semmivel nem volt könnyebb, mint az előző, viszont sok tekintetben jelentősen eredményesebb. Elég ha az összes regisztrált bűncselekmény számának jelentős csökkenését nézzük, azt hiszem már ez önmagában is nagyon jelentős, szenzációs mutató. Ez a legfontosabb!

Táblázatunkban a két év statisztikai adatait láthatják (Grafika: B.Gy.)

– Miben látja az eredményesség összetevőit?

– 2014. július 1-től Fejér megyében is elindult a 19/24-es elnevezésű országos prog-ram, amelynek célja, az állampolgárok biztonságérzetének növelése az intenzívebb közterületi rendőri tevékenység által, ehhez a megfelelő túlórák rendelkezésünkre álltak. Ezzel a közterületi jelenlétet jelentősen meg tudtuk növelni. Szintén ezt fokozta két városfejlesztési – Városháza tér, Római körút – projekt, ami szintén jelentős számú túlóra elrendelésére adott lehetőséget. Ezen felül az önkormányzati támogatások, amelyből Dunaújváros adta a legtöbbet, szintén erre lettek elköltve. Ezek az objektív körülmények, de változott a szemlélet is. A tavalyi évtől országosan egy arculatváltás indult el, melynek lényege, hogy a szankcionáló rendőr képét váltsa fel a segítő, támogató egyenruhás képe. Bízom benne, hogy ezt így is érezték az állampolgárok, s ez a szemlélet eredményezhet egy jobb lakossági hozzáállást is. Több mint két éve vagyok a kapitányság élén, ennyivel idősebbek és tapasztaltabbak lettek azok a kollégák, akik a munka dandárját végzik, de ezen kívül sokat tettünk, hogy felkészültebbek legyenek. Ezt a bűnelkövetők is tapasztalhatták, akikkel szemben törvényesen, de igen határozottan léptünk fel. Egy példát említve: Ercsiben a folyamatban lévő ügyek száma harmadára csökkent, mivel hatékonyabb lett a felderítés és ezzel párhuzamosan csökkent a keletkezés. Ehhez hozzájárult, hogy Ercsiben a Készenléti Rendőrség folyamatosan jelen volt. Szerintem egyértelműen az erősebb közterületi jelenlét volt a javulás oka itt is, amit mindenki láthatott.

Nagy Zoltán rendőrkapitány szerint a tavalyi év sem volt könnyebb mint az előzőek, de sok tekintetben jelentősen eredményesebb (Fotó: Ady Géza)

– Egy dolog a statisztika, igaz erősen szubjektív, de a többször említett lakosság is hasonlóan vélekedik a munkájukról?

– Persze nagyon büszke lehet az ember a számokra, de ezek nem mutatják meg azt a hatalmas munkát, amit a kapitányság kollektívája végzett, másrészről a lakosság véleményét sem tükrözi. A bűnügyi osztályvezető viccesen szokta kérdezni, hol szeretnék lakni? Ott, ahol ellopnak száz autót évente és abból nyolcvanat megtalálnak, vagy ott, ahol elvisznek hármat és abból egy sem lesz meg... Az viszont fontos, hogy az utóbbi években az ORFK megkeresi az önkormányzatokat, mi a véleményük a rendőrségről. A mi ellenőrzőnkbe, úgy mint az országos átlag, a jó osztályzat került. Természetesen ezzel nem lehet megelégedni, minden szakmai területen lehet még javulni.

– Akkor a felderítés növelése lehet a fő prioritás?

– Igen, a nyomozás eredményesség az, amiben fejlődnünk kell, ha már megtörtént a bűncselekmény, akkor arra kell hihetetlen energiákat fektetni, hogy legyen meg az elkövető. Azonban ez önmagában kevés, bizonyítani is kell, hogy valóban ő volt a tettes és ennek a bíróság előtt vádképesen meg kell állnia. A bűnmegelőzésbe is minél jobban be kell vonni a lakosságot, a különböző szervezeteket, mert az állampolgárok sokszor nem elég óvatosak.

– Nem egyszer elhangzik a vád, a rendőrségnek elő van írva a „pénzbehajtás”.

– Sem az országos, sem a megyei főkapitány, következtetésképp én és egyetlen vezetőtársam sem adott soha olyan utasítást, miszerint ennyi meg ennyi büntetést kell behozni, ez a jövőben sem lesz így! Én azt kérem mindig a munkatársaimtól, amennyiben a jogszabály lehetővé teszi figyelmeztetéssel rendezzék az ügyeket, de vannak esetek, amikor kötelező a bírság kiszabása. Idén több lett a gyalogosokkal kapcsolatos közúti balesetek száma. Ezek ellen kellő hatékonysággal kellett fellépni, ezért drasztikus módszerekhez folyamodtunk és többet büntettünk. Ám fontos, hogy a helyszínen a rendőr tudja kommunikálni mi miért van, legyen szó tilosban átkelő gyalogosról, vagy zebrán áthajtó sofőrről.

– Mindig neuralgikus pont a létszám...

– Mondanék pár adatot: tavaly 5500 körül volt a illetékességi területen a küldések száma, ami bődületesen sok, ebből csak biztonsági intézkedés (amikor koránál vagy állapotánál fogva adott helyzetben önmagáról gondoskodni nem tudó embereknek nyújt segítséget az intézkedő rend-őr) 738 volt. Nyolcvanezernél több iktatás történt a kapitányságon, ez is elképesztő mennyiség. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra. Ami pedig a létszámot illeti: tavaly három új státuszt kaptunk. Ezen felül Ercsibe öt, Dunaújvárosba hét moduláris képzésben résztvevő fiatal érkezett, akik még visszajártak az iskolába tanulni, de így sok segítséget tudtak nyújtani. Őket június elsejével véglegesítik, alig várom, hogy teljes értékű rendőrként itt dolgozzanak. Ercsi területén rendszeresen besegítettek a készenléti rendőrök, Dunaújvárosba pedig akkor jöttek, amikor szükség volt rájuk, például az NBI-es focimeccsek biztosítására.

– Munkájuk fontos segítői a polgárőrök.

– Évértékelőmben is utaltam rá, például a főtér átépítésénél nélkülük nem tudtuk volna szavatolni a közlekedés biztonságát. Az összes rendezvényünkön ott vannak, közös járőrszolgálatokat látunk el. Mindig is támaszkodtunk rájuk, nagyon hálás vagyok a tevékenységükért, amit minden fórumon megköszönök stratégiai partnerünknek, ezt teszem most is.

– Mindig hangsúlyos kérdés a bűnmegelőzés.

– Tavaly több iskolában elkezdte működését a bűnmegelőzési referensi szolgálat, emellett a körzeti megbízottak többsége is meghatározott intézményekben felvilágosító, bűnmegelőző tevékenységet folytat. Szeretném kiemelni, hogy elkezdtünk egy programot, aminek az a célja, hogy a kmb-sek keressék meg a leginkább veszélyeztetett két célcsoportot, a fiatalokat és az időseket. Előbbieket az iskolán keresztül tudjuk elérni, utóbbiakhoz viszont személyesen el kell menni. Ercsiben következetesen végigjárják az időseket és „kiképzik” őket, mit kell tenni bűncselekmény esetén, felvilágosítják őket a vagyonvédelmi eszközökről. Dunaújvárosban ennek végrehajtása időigényesebb, de egy olyan kezdeményezés, amiben látok fantáziát. Az Óvárosban ebben mindenképpen szeretnénk előre lépni.

– Nemrég érkeztek új járművek, amelyek idei feladataik elvégzését segítik.

– Két Audit, egy Mercedest és egy Skoda Octaviát kaptunk, ezek azon túl, hogy mutatós és szép új járművek, gördülékenyen segítik a feladatvégrehajtást. 2015-ben továbbra is a közterületi jelenlét fenntartása, az állapolgárok szubjektív biztonságérzetét veszélyeztető bűncselekmények megelőzése és felderítése a fő feladat. Nagyon fontos lesz a kollégákkal való törődés az állomány stabilitásának megtartása érdekében, de természetesen a szakmát javító vezetői ellenőrzések is folytatódnak.

– Két évnél is több eltelt kinevezése óta, érkezésének rendőrségen kívüli fogadtatása nem volt éppen zökkenőmentes. Most már kényelmesen ül a foteljében?

– Persze, hiszen ki kellett cserélni. De félretéve a tréfát, kívülről lehet rettenetesen nagy dolognak tűnt ami történt, de belülről nem így éltük meg. Őszintém állítom: nem tudom, van-e még olyan kapitányság, ahol annyira segítőkész az önkormányzat, mint a dunaújvárosi, de a többi települést is sorolhatnám. Bármit kérek a képviselő-testületektől, nincs olyan, amiben ne lennének a segítségünkre. Mi is igyekszünk így tenni mindenkivel, de hát pont ez a hivatásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!