Hírek

2016.02.18. 19:08

Rendkívüli közgyűlés: hétfőn döntenek a bizottsági helyekről (frissítve)

Dunaújváros - Rendkívüli közgyűlésen, hétfőn döntenek Gál Roland bizottsági tagságairól és tanácsnoki pozíciójáról!

Körmendi Erzsébet

A közgyűlésen, csütörtök délelőtt még amellett voksolt a többség, hogy nem függesztik fel Gál Roland bizottsági tagságait és tanácsnoki tisztségét. Ám ennek oka volt. Derült ki a DH-nak este eljuttatott tájékoztatóból: jogszabályt sértett volna a közgyűlés, ha ad hoc jelleggel dönt a képviselő bizottsági tagi visszahívásáról, hiszen nem feleltek volna meg a bizottságok a törvény által előírt (képviselő/nem képviselő) arányoknak.

Tekintettel arra, hogy a jobbikos képviselő a feloszlatás indítványával sikertelen volt, Cserna Gábor a hivatalos eljárásrendnek megfelelően kezdeményezte a közgyűlést alkotó pártok frakcióinak egyeztetését, amelyen javaslatot tesznek Gál Roland bizottsági tagsági helyei és közbiztonsági tanácsnoki pozíciójának betöltésére. Így már szabályosan lehet az említett bizottsági helyekről dönteni a február 22-én, hétfőn 8 órára összehívott rendkívüli közgyűlésen.

A közgyűlés után, csütörtök este a következő tájékoztatót kapta a DH Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivőtől:

A Fidesz Dunaújvárosi Szervezetének elnöksége kezdeményezte Gál Roland Fidesz tagsági jogviszonyának, illetve önkormányzati frakcióbeli tagságának felfüggesztését. Szeretnénk hangsúlyozni: a képviselő bizottsági tagságát felfüggeszteni nem lehet, a bizottsági tagsági hely megszüntetésének is megvannak a konkrét törvénybeli előírásai. Az Ötv. szerint a bizottság elnökét és tagjainak több mint a felét az önkormányzati képviselők közül kell választani. Ha a mai napon ad hoc jelleggel döntött volna a közgyűlés a képviselő bizottsági tagságából történő visszahívásáról, úgy jogszabályt sértett volna, hiszen nem feleltek volna meg a bizottságok a törvény által előírt (képviselő/nem képviselő) arányoknak.

Tekintettel arra, hogy a jobbikos képviselő a feloszlatás indítványával sikertelen volt, így a polgármester úr a hivatalos eljárásrendnek megfelelően kezdeményezte a közgyűlést alkotó pártok frakcióinak egyeztetését, amelyen javaslatot tesznek Gál Roland bizottsági tagsági helyei és közbiztonsági tanácsnoki pozíciójának betöltésére. Így már szabályosan lehet az említett bizottsági helyekről dönteni a február 22-én, hétfőn 8 órára összehívott rendkívüli közgyűlésen.

Ahogyan azt Cserna Gábor a közgyűlésen mondta:

„Egy ilyen döntés, mint a közgyűlés feloszlatása, ésszerűtlen és tisztességtelen lenne Dunaújváros valamennyi polgára irányába. A város polgárai nem bűnösek, Dunaújváros nem bűnös. Nekünk ebben a helyzetben is kötelességünk és feladatunk van. Jönnek a TOP források, városunk 8 milliárd forintos fejlesztési támogatás előtt áll. Eredmények állnak mögöttünk és feladatok előttünk. Mi magunk ezt a munkát folytatjuk."

„Szerkesztőségünk megkapta a  február 22-i rendkívüli közgyűlés napirendi pontjait, a Jobbik budapesti sajtótájékoztatójának közleményét, valamint Cserna Gábor közleményét, amelyben kitér a rendkívüli közgyűlés témáira és reagálását a Jobbik vádjaira"

Rendkívüli közgyűlés napirendi pontjai:

1. Javaslat Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi, illetve Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportbizottságában történő személycserére, új közbiztonsági tanácsnok megválasztására

Előadó: a polgármester

2. Javaslat tagcserére a DF-DKA Dunaújvárosi Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nkft. felügyelőbizottságában

Előadó: - a gazdasági és területfejlesztési bizottság elnöke

- az ügyrendi, igazgatási és jogi bizottság elnöke

 

A Fidesz falaz gyilkossággal gyanúsított képviselőjének

A Jobbik szerint Gál Roland méltatlanná vált arra, hogy dunaújvárosi önkormányzati képviselői tisztségét betöltse, tekintettel arra, hogy elvesztette a feladatához szükséges közbizalmat. Ennek alapján meg lehetett volna őt fosztani képviselői mandátumától, amennyiben az önkormányzati törvény az eredetileg megszavazott formájában lépett volna hatályba. Így fordulhat elő, hogy egy rovott múltú bűnöző, akit elítéltek már rongálásért, garázdaságért és okirat-hamisításért, és jelenleg előzetes letartóztatásban van gyilkosság megalapozott gyanújával, még mindig Dunaújváros közbiztonsági tanácsnoka lehet.

Megítélésünk szerint rovott múltja és jelenlegi gyanúsítása tudatában védi őt a dunaújvárosi Fidesz-maffia betonkeménységű betyárbecsülete, és ezáltal ők maguk is méltatlanná váltak tisztségük betöltésére. A fideszesek Gált ócska hazugsággal fedezik, mert azt állítják, hogy nem váltható le az önkormányzatban betöltött tisztségeiről, ám még csak fel sem szólították lemondásra Gál Rolandot kormánypárti képviselőtársai. Megszoktuk, hogy a fideszesek korrupt politikusokat a végtelenségig megtűrnek a soraik között, de most már úgy tűnik, hogy gyilkossággal gyanúsítottakat is.

Az elmúlt években sorozatosan derültek ki sötét és köztörvényes, illetve korrupciógyanús bűncselekmények a dunaújvárosi Fidesz-frakció több tagjáról is, így például százmilliók tűntek el a helyi sportcsapatoktól, de ugyanide sorolható a közvilágítás-mutyi is.

Csütörtökön testületi ülést tartott Dunaújváros önkormányzata, amely során a Fidesz-frakció abszolút mélypontra süllyedt, miután Cserna Gábor polgármester családi jó barátjának, Gál Rolandnak továbbra is fizetést biztosítanak. Hazugság, a dunaújvárosi önkormányzat tegnapi védekezése, mely szerint jogszerűtlen lett volna bizottsági tagságának megszüntetése, ugyanis a testületi ülésen szavazást rendeltek el, és azon megvédték ex-frakciótársukat.

A dunaújvárosi fideszesek számára a személyes és anyagi jólétük sokkal fontosabb, mint Dunaújváros és az ott élők gazdasági és lelki jóléte. Ezt bizonyítja az is, hogy a fideszesek bújtatott állásban tartják Gál Rolandot, aki a felsoroltakon felül továbbra is a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia felügyelő bizottságának elnöke. Ezzel pedig veszélyeztetik nemcsak az Akadémia jövőjét, de több száz gyermek sportolását is, mert a felügyelő bizottságot nem lehet összehívni, és így nem lehet a költségvetését elfogadni.

A Fidesz megbukott a városban, és el kell távolítani a város éléről a fideszes városvezetést. Ennek érdekében minden testületi ülésen kezdeményezni fogjuk, hogy távolítsák el pozíciójából Gál Rolandot, és ameddig ezt meg nem teszik, addig a Fidesz morális felelősséggel tartozik.

Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő és Pintér Tamás, a Jobbik dunaújvárosi képviselője

 

Cserna Gábor közleményben reagált a Jobbik vádjaira

Eredményesen zárult a mai napon az általam kezdeményezett pártegyeztetés, melyen a jogszabályoknak és rendeleteknek megfelelően a közgyűlésben helyet foglaló pártok képviselői tettek javaslatot Gál Roland valamennyi önkormányzati tisztségének betöltésére.

Pintér Tamás jobbikos képviselő ebben az ügyben végig hazudott, mert nyilatkozataiban a képviselő felfüggesztésének hiányát a kétharmados döntésekkel magyarázta, holott az önkormányzatok működését szabályozó törvény nem ismer olyat, hogy a szavazások esetén kétharmados többséggel kell dönteni.

A pártegyeztetésen megfogalmazott javaslatokról a hétfői, azaz február 22-ei rendkívüli ülésén dönt a Közgyűlés, biztosítva ezáltal a megkezdett munka zavartalan folytatását.

A félrevezető ellenzéki hangok és feszültséget keltő támadások ellenére a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete minden tekintetben továbbra is a város érdekeit tartja szem előtt, függetlenül attól, hogy erről a Jobbik mit gondol. Pintér Tamás jobbikos képviselő hazudik, vajon még mire lehet képes? Politikai csatározások helyett, a kiegyensúlyozott és eredményes a működés a cél!

Cserna Gábor

Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!