Hírek

2013.12.16. 17:15

Rácalmási német találkozó magyarul

A helybéli német klub adventi ünnepséget rendezett a művelődési házban, hagyományaikhoz híven.

Pekarek János

– Mindig közöttünk van Krisztus, amikor nem csak magunkra gondolunk! – mondta Stermeczki András evangélikus lelkész a rácalmási művelődési házban, pénteken este, a helyi német klub adventi összejövetelén. A lelkész bizonyára nem véletlenül mondta, amit mondott. Mivel ismeri a közösséget, annak közösségi szelleme miatt is említhette ezt a mondatot.

Akár így, akár nem, ez a megjegyzés szerintem roppant találónak bizonyult azon az estén!

A rácalmási német klub tagjai legfrissebb adventi összejövetelükön: énekel a kórus (Fotó: Ónodi Zoltán)

Kezdjük ott, hogy a klubvezető és -alapító, Hoffmann Mária (betelepült rácalmási lakos...) élettörténete önmagában megérne nem, hogy egy istentiszteletet (misét), de egy komoly méretű könyv kiadását is.

Csak főbb vonalakban vázoljuk fel ezt a kötetet: a tiszteletreméltó hölgy Kolozsvárott született, 1981-ben távozott Ceausescu Romániájából Németországba, ott előbb Hamburgban, majd Münchenben, Rosenheimben élt, illetve él, bár az évek egy részét Rácalmáson tölti, saját elmondása szerint mint vendég.

Véletlenül került oda, mondja, de egy újabb családra talált ott. Amelynek tagjaiból szervezett egy német klubot, és immár évek hosszú sora óta minden adventi időszakban összejönnek ők, hogy az év legnagyobb ünnepét, a karácsonyt előkészítsék, méltó módon.

E méltó módhoz tartozik, hogy a hagyományos német ételeket is megfőzik (számos más, remek finomság mellett: volt alkalmam kóstolni ezeket, mind pompásan sikerült!), közöttük a hagymás krumplisalátát virslivel. A német klub különben év közben is gyakran összegyűl, ha másért nem, hát azért, hogy gyakorolják a német tudásukat: a klubtagok ilyen összejövetelek alkalmával magyarul nem szólalhatnak meg.

Azonban kirándulni is járnak – és nem csak Magyarországon! A nyelvgyakorlással és a világ iránti kíváncsisággal összefüggésben megfordultak például az ausztriai Melkben, Grazban, Bécsben.

De otthon, azaz Rácalmáson sem hagyják ki az év végi alkalmakat egy kis közös éneklésre, mesemondásra, előadások tartására, egymásnak ajándékosztásra. Hiszen Krisztus mindig velünk van...

Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!