Hírek

2017.08.21. 16:05

Rácalmás városnapja: Helyi vonatkozású évfordulók is okot adtak az ünneplésre

Az égieknek kedves ünnep augusztus huszadika, államalapításunk, az új kenyér, illetve helyi vonatkozásban Rácalmás városnapja, hiszen elűzték az esőt hozó fellegeket, és verőfényes napsütést varázsoltak Rácalmás egére, mire a programok elkezdődtek a Jankovich-kúriában.

Körmendi Erzsébet

Államalapítási ünnepséggel egybekötött egész napos fesztivált kínált Rácalmás a várossá nyilvánításának évfordulóján. Nyolc évvel ezelőtt, augusztus 20-án kapta meg Rácalmás a várossá nyilvánítását dokumentáló oklevelet. Azóta minden évben városnappal kötik össze államalapításunk és az új kenyér ünnepét. Idén is nagyon sokan kilátogattak a Jankovich-kúriába vasárnap, hogy lássák a köszöntőt, megkóstolják az új kenyeret, gratuláljanak Rácalmás díszpolgárának, valamint a Rácalmásért oklevéllel kitüntetetteknek az ünnepség végén átvett elismeréshez, és élvezzék a rendezvény színvonalas repertoárját.

Schrick István polgármester (j) vágta fel az új kenyeret, a két alpolgármester, Kukucska Gyula és Németh Miklósné segített a szeleteket kiosztani a városnap vendégeinek Fotó: Zsedrovits Enikő

A tolnai fúvószenekar nyitotta a színpadi programokat, majd a Rozmaring Szerb Táncegyüttes emelte a kora délutáni hangulatot, ezután a rácalmási Napsugár Asszonykórus és a Barina Táncegyüttes nyűgözte le a színpad előtt összegyűlteket. Az előadások szüneteiben megnézhették a helyi festőkör kiállítását, íjászkodhattak a Vajk tagjaival, felülhettek a kisvonatra, hogy tegyenek egy kört a városban. A gyerekek is találtak magunknak elfoglaltságot bőven, mert népi és más játékok, kézműves-foglalkoztató, életre kelt mesehősök kiállítása, zenés bábjáték várta őket. Felnőtteknek jelentett vérpezsdítő kikapcsolódást a brazil dob- és szamba-show - a zenészek és táncosok a szökőkúttól a színpadig, az ünnepség helyszínéig vezették a közönséget.

Kiválóan doboló fiúk, szambázó szép lányok mögött vonultak a vendégek a színpadhoz az ünnepség előtt

Dr. Györe Andrea jegyző köszöntötte az egybegyűlteket, külön is üdvözölte Melkovics Jánost, aki kabinetfőnökként és személyi titkárként dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő üdvözletét vitte el Rácalmás lakóinak. Köszöntötte dr. Kovács Pétert, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetőjét, Suszter Tamást, a dunaújvárosi és Budavári Árpádot, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság vezetőjét, a Hankook Tire rácalmási gyárának ügyvezető igazgatóját, Hwang Seong Hakot, Bodnár Sándort, a Rácalmási Városvédő- és Szépítő Egyesület elnökét, a helyi képviselőket és egyházi vezetőket. Schrick István ünnepi beszédében méltatta Szent István érdemeit, kihangsúlyozva, hogy István olyan királyunk volt, akinek döntései máig hatnak. Kiemelte augusztus huszadika helyi vonatkozásait: nyolc évvel ezelőtt ezen a napon vehették át Rácalmás várossá nyilvánításáról szóló oklevelet, valamint 10. alkalommal ünnepel velük együtt a Hankook Tire, amely "jövőt hozott Rácalmásnak, boldogulásunk, településfejlesztésünk meghatározója a gyár támogatása, iparűzési adója, épül a sportcsarnok, készülünk a fürdőberuházásra, utakat, járdákat, vízelvezetőket építhetünk, és még sorolhatnám", mondta hogy csak a legnagyobbakat említsük.

A lelkészek megáldották, Bozai Márton plébános (képünkön) megszentelte a kisváros új kenyerét

Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató magyarul köszöntötte a rácalmásiakat. Elmondta, megtisztelő számára, hogy jelen lehet ezen a Magyarország és Rácalmás számára jelentős ünnepen. Tíz év alatt kiváló kapcsolat alakult ki a Hankook és Rácalmás városa között, amelyet folytatni szeretnének, és azt kívánta, őrizzék meg a gyárról kialakult pozitív képet, és legyen az eddigihez hasonlóan gyümölcsöző a kapcsolat a jövőben is.

Schrick István polgármester dr. Varga Szabó Lajosnak adta át a Rácalmás Díszpolgára kitüntető címet

Az új kenyér megszentelése, megáldása és kiosztása után a polgármester kitüntetéseket, elismeréseket adott át. A legrangosabb helyi díjban, Rácalmás Díszpolgára kitüntető címben részesült dr. Varga Szabó Lajos belgyógyász főorvos, képviselő, bizottsági elnök. Rácalmásért oklevelet vehetett át dr. Jáky Ágota fogszakorvos, dr. Árgyelán Sára háziorvos, nőgyógyász, dr. Mercz Gabriella háziorvos, dr. Földi Ágnes házi gyermekorvos és az Almások Almás vetélkedőn idén is remekül helytállt rácalmási csapat tagjai. Az orvosokat segítő egészségügyi dolgozók tevékenységét virágcsokorral köszönte meg a polgármester.

Az ünnepség utáni önfeledt szórakozásról két sztár, Caramel és Fenyő Miklós gondoskodott az este hátralévő részében egészen a hagyományos és látványos tűzijátékig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!