Hírek

2017.04.18. 15:55

Saját erőből lesz sportcsarnoka Rácalmásnak

Rácalmás – Jelentős beruházásra vállalkozott Rácalmás önkormányzata: sportcélokra is kitűnő rendezvénycsarnokot épít saját forrásból.

Körmendi Erzsébet

A művelődési ház és a könyvtár látogatói nem állják meg, ha már ott vannak, átkukkantanak a kerítésen, hogy szemügyre vegyék, hol tart a szomszédos területen a kisváros nagy építkezése? Állnak-e már a sportcsarnok falai? Rácsodálkoznak...

Hatalmas toronydaru segíti az építkezők munkáját

- Rácalmáson jelenleg nincs olyan közintézmény, fedett rendezvényhelyszín, amelyben 150-nél többen elférnek. A sportcsarnok viszont tökéletes közösségi épület lesz, hiszen csak a kézilabdapályához tartozó lelátóját kétszáz főre tervezték, nagy rendezvény esetén pedig kilencszáz embert tud befogadni a létesítmény. Ennek megfelelően alakítják ki a menekülési utakat is a szakemberek. - Mintegy 500 általános iskolásunk és óvodásunk, valamint több mint 200 igazolt sportolónk várja, hogy elkészüljön a csarnok, és végre kiváló mozgási helyszínük legyen. Nagy öröm, hogy önkormányzatunk saját forrásból megvalósíthatja ezt a beruházást, amelyre - ahogyan a számok is mutatják - jelentős az igény a településünkön - mondta el lapunknak Schrick István, Rácalmás polgármestere. Tőle tudjuk, hogy a kivitelezőnek év végére kell szerkezetkész állapotban átadnia az épületet, és a belső építészeti munkákat, a berendezést jövőre tervezik.

Erre a pillérsorra ültetik majd rá a lelátót. Vitányi István áll az egyik oszlop mellett, mögötte a leendő küzdőtér alapja Fotó: Zsedrovits Enikő

A rendezvénycsarnok három funkciója közül az egyik az iskolai testnevelési órák megtartása lesz: egyszerre három osztály tornázhat ott, hat öltöző biztosítja a szükséges hátteret. A kézilabdapálya méretű és kifutókkal ellátott küzdőtér az alagsorban lesz, viszont az előtérből lehet megközelíteni. A lelátó és az öltözők is az előtérből nyílnak, így a diákok már váltócipőben, átöltözve léphetnek be a pályára. Hátul kis tornatermet, edzőtermet is kialakítanak, külön hátsó bejárattal, hogy edzések, klubfoglalkozások miatt ne kelljen az egész épületet kinyitni. Az edzőteremhez a lelátó alatti részen külön öltözők tartoznak majd, plusz a sportcsarnoknak ezen a részén található a szertár és a külső szertár, a műhely, az elsősegélyszoba. Az impozáns csarnok hátsó részéhez terveztek két szabadtéri pályát, az egyik, a görpálya már elkészült.

Koszorút zsaluznak az edzőterem és a küzdőtér közötti falon

A szabadtéri pályák alatt rézsűt alakítanak ki egészen a patak partjáig, ahol akár kocogni is lehet majd. A rácalmási csarnoknak a tornaórákon kívül két fontos funkciót kell még betöltenie. A sportkörök mérkőzéseinek, edzéseinek, valamint sportrendezvényeknek szolgál helyszínéül. A települési rendezvényeket - például iskolai tanévnyitót, bálokat - is rendezhetnek ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!