Hírek

2017.02.24. 19:45

Miska huszárra várva... - A napokban elkezdődnek a látványos kivitelezési munkálatok

Rácalmás/Pákozd - Nem véletlenül morzsoltak jó pár örömkönnyet csütörtök délután Bogárhalmon Miska huszárkolosszus alkotói. Tizenegy évet vártak e pillanatra.

Szabó Szabolcs

- Emlékszel, szinte napra pontosan tizenegy éve jelentettük be, hogy belevágunk a rekordméretűre tervezett ólomhuszár, Miska megépítésébe... - emlékeztette a pákozdi Bogárhalom tetején magasodó talapzatnál a műalkotás ötletgazdája és mecénása Vlaszák Mihály, Miska másik édesapját, a képzőművészeti kivitelezésért felelős Rohonczi ROHO Istvánt, aki kerek mosollyal nyugtázta: most már pár hónap, és elkészül a rég várt alkotás.

A szoborállításhoz szükséges mérési munkálatok utolsó egyeztetésén találkozott a pákozdi Bogárhalmon Rohonczi ROHO István, Vlaszák Mihály és Somfalvi László   Fotó: Zs. E.

- A kivitelezési munkálatok egyik fontos fordulópontja volt a csütörtöki. A szakemberekkel közösen beállítottuk a szobrot, azaz pontosan bemértük, merre is álljon a műalkotás, merre is tekintsen Miska. Az eredeti tervekhez képest jó harminc fokkal elforgattuk, nem véletlenül.

Az átnézett kutatási anyagok alapján, a talapzatról pont az éppen érkező Jellasics csapatait kémleli majd - mondta el munkatársunknak a helyszínen Rohonczi ROHO István képzőművész, aki kiemelte, évek óta várta ezt a pillanatot, amely egyben azt is jelenti, hogy napokon belül megkezdődik a már bevasalt talapzat betonozása.

A talapzat vasváza már áll,a napokban ehhez állították be Miskát, a huszárkolosszust, "aki" közel 13 métermagasságból fog letekinteni a Velencei-tó környékére Bogárhalomról

- A vasalással együtt több mint 200 tonna speciális betonról beszélünk, amelyet nem mindennapi technikával kell majd bedolgoznunk a mintába. Szép, egyedi feladat lesz ez számunkra, de természetesen már elkészültek a pontos tervek. Ha az időjárás engedi, a jövő héten kezdünk, és onnantól már nincs megállás, hiszen május második felében már az avatóünnepségre készülnek majd az alkotók - mondta el a DH-nak bizakodva a kivitelezést vezető Somfalvi László.

Az alkotócsapat - középen Rohonczi ROHO István - öröme megérdemelt: hosszú éveket vártak e pillanatra

- Sok-sok próbatételt kellett teljesítenünk, mire idáig eljutottunk. Én csak akkor nyugszom meg, ha áll már a szobor. Amikor pontosan beállítottuk az alkotás helyét a talapzaton, kicsit nosztalgiáztunk. Pontosan emlékszünk, 11 éve még naivan azt gondoltuk, egy, maximum másfél év és elkészül ez a projekt.

Számos ponton változott azóta a koncepciónk és a kivitelezés módja is, ám a fő cél nem, hogy méltó emléket állítsunk a magyar huszárhagyománynak. Ezért is választottuk a pákozdi Bogárhalmot, ahol reméljük, igazi otthonra talál majd Miskánk - tette hozzá Vlaszák Mihály.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!