Hírek

2010.12.17. 10:29

Rácalmás kontra Dunaújváros

Dunaújváros - Kevesebb iparűzési adó illeti meg a jövő évtől Dunaújvárost a Hankook-gumiabroncs-gyár után. A téma érdekes hullámokat vetett a tegnapi dunaújvárosi közgyűlésen.

zaol.hu

Megújult az üvegtesti és ideghártyabetegségek ellátása, rendszeressé vált a komputeres elemzésre alkalmas retina-tomográf használata a diagnosztikában. Sebestyén Margit e területek műtéteit is megvalósította, így az évi 50-100 beteg nagy részét helyben látták el, figyelemre méltó eredményekkel. Mindezekről országos és helyi tudományos fórumokon több alkalommal előadásban számolt be, és rendszeres hallgatója is a kongresszusoknak, továbbképzéseknek. Mostanában az időskori sárgafolt elfajulás problematikája, újabb típusú gyógyszeres kezelése foglalkoztatja leginkább.

Az ünnepi percek után kemény pénzügyi kérdésekről esett szó. Vaskosan érintette ugyanis a város amúgy is ingatag lábakon álló költségvetését, hogy Rácalmás ezidáig nem utalta át azt a 286,5 millió forintot, amely a Hankook gyár iparűzési adója után illetné meg Dunaújvárost idén.

Amint arról beszámoltunk, a rácalmási önkormányzat álláspontja szerint Dunaújváros több ponton nem tartotta be azt a még 2003. őszén kötött megállapodást, amelyben a felek a gyár idetelepülése érdekében vállaltak különböző kötelezettségeket, ingatlanfejlesztéseket- illetve átsorolásokat.

Rácalmás ősszel bejelentette, emiatt a korábbi hatvanöt százalék helyett a jövőben csak negyven százalékot utal át Dunaújváros számlájára a gyár utáni iparűzési bevételből. Tárgyalások kezdődtek, végül most az a kompromisszumos megoldás született, amely szerint az idén még hatvanöt-, a jövő évtől pedig ötven százalékos részesedés illeti meg Dunaújvárost. Ez a javaslat került tegnap a képviselők elé, és ahogyan az várható is volt, komoly vitákat generált:

Elsőként a Jobbik részéről Pintér Tamás nevezte felháborítónak és elfogadhatatlannak az egyezséget, és mihamarabbi per megindítását javasolta.

A Rácalmást képviselő dr. Réti László ügyvéd hiába próbálta mondani, hogy abszolút tisztában vannak vele, Dunaújvárosnak milyen fontos szerepe volt abban, hogy idekerült a gyár. Ezután az LMP-s Szabó Zsolt kérte számon, hogy erősebb lobbival Dunaújváros területén is megvalósítható lett volna a beruházás, majd dr. Dorkota Lajos kért szót:

- Amint emlékeznek annak idején büntetőfeljelentést tettem az ügyben. Új Legfőbb Ügyész van néhány napja, az ügy tehát nincs lezárva. A Hankook-ügyben úgy verték át Dunaújváros önkormányzatát, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. És ebben Kókán és Gyurcsányon kívül még négy magánszemély benne van. Elvitték a földünket, a pénzünket, az iparűzési adót, szerintem egyszerűen meglopták a várost - összegezte véleményét dr. Dorkota.

S bár most a Fidesz megszavazta a javaslatot, dr. Dorkota Lajos egyértelműen jelezte: folytatása lesz még az ügynek a nyomozóhatóságok előtt. A rácalmási delegáció ezek után nem túl jókedvűen távozott a teremből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!