Hírek

2015.04.16. 12:24

A kulcsi közmeghallgatáson ismertették a falufejlesztési elképzeléseket

Kulcs - Az önkormányzat vezetői közmeghallgatáson ismertették a lakókkal Kulcs stratégiai (gazdasági) programját. Dr. Zsiros Máriáé volt a szó a fórumon...

Körmendi Erzsébet

Jobb Gyula polgármester nyilvánosan megköszönte dr. Zsiros Máriának, valamint a férjének, dr. Menyhárt Ferenc képviselőnek, hogy elkészítették a település ötéves, 2014-2019 közötti időszakra vonatkozó stratégiai, gazdasági programját. Elmondta, hogy nagyjából ötven ember fektetett bele jelentős energiákat a program adatainak összeállításában. Kérte a közmeghallgatáson résztvevőket, mondják el véleményeiket, javaslataikat. A képviselőtestület jövő héten tárgyalja az anyagot, amibe addig még be lehet építeni a lakossági észrevételeket.

Dr. Zsiros Mária (kis képen) készítette el a férjével közösen Kulcs stratégiai, gazdasági programját, amelyet ismertetett az közmeghallgatáson résztvevőkkel. A hozzászólók pozitív véleménnyel voltak az elkészült falufejlesztési tervről

A stratégiai programot Zsiros Mária ismertette. Elöljáróban megtudtuk: eleinte kulcsi álomnak nevezte a terveket, amelyeket közösen valósítanak majd meg. Hisz a települési szintű összefogásban, mert ahogyan fogalmazott, ha egy háromezres faluban nem lehet összefogni az embereket, akkor ott valami nincs rendjén. A fejlesztési programra szükség van: meghatározza a feladatokat, célkitűzéseket, és a külső környezeti hatásokat is figyelembe véve meghatározza az utat, rendszerbe foglalja a jövőképet.

A stratégiai program összeállítója elemezte, hol tart most a település, és vizionálta, hova szeretnék, ha eljutna. Négy csoportban az intézményi dolgozók, az üdülőtulajdonosok, a civil szervezetek és a vállalkozók körében vizsgálták az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és veszélyeket.Kiderült, hogy a szép fekvést, a tiszta levegőt, a megközelíthetőséget erényként emelték ki, gyengeségként pedig a csatorna, a csapadékvízelvezetés hiányát, a belvíz és a partfalgondokat említette mindenki. A turizmusban, a közösség összefogásában, az önkormányzat erelyében mind a négy csoport lehetőséget lát.

Zsiros Mária összegzése szerint is meg kell oldaniuk a belvíz, partfal és csapadékvízelvezetésési gondokat, hogy levetkőzzék a negatív megítélést és értékük szerinti áruk legyen a helyi ingatlanoknak. A stratégiai programban is rögzítették: nyugodt, kiszámítható helyen szeretnének élni, nyaralni, gyógyulni, olyan településsé váljon Kulcs, ahol a vállalkozások is megtalálják a számításukat. Jól gazdálkodó, együttműködő és összekovácsolt faluközösség létrehozására kell törekedni, amelyben a helyiek és az idegenek egyaránt jól érzik magukat. A feladatokat, célokat nyolc pontba foglalták össze a program alkotói. A helyiek kapcsolatainak és az önkéntes munka lehetőségeinek kiaknázása, a vállalkozók érdekelté tétele a pályázatokban, az összetartás javítása, igényes és vonzó lakókörnyezet kialakítása, az infrastrukturális hiányosságok megszüntetése, a falu értékének növelése, az önkormányzat tevékenységeinek átláthatóvá tétele, vállalkozói önkormányzat kialakítása.

A közmeghallgatáson résztvevők gratuláltak a program összeállítóinak a remek anyaghoz, segítséget ajánlottak a megvalósításhoz, valamint az aktuális gondokat beszélték meg a faluvezetőkkel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!