Hírek

2014.10.23. 08:05

Prevenció és segítség

Dunaújváros - A rendőrség országosan, így Fejér megyében is új drogprevenciós programot indított a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztásának visszaszorítása érdekében, amelyben kiemelten számít a szülők együttműködésére.

Gallai Péter

A program célja, hogy a fiatalok családtagjai közvetlen tájékoztatást kapjanak a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, büntetőjogi következményeiről. Csak egy statisztikai adat: az elmúlt négy évben a középiskolás diákok körében közel ötven százalékkal nőtt az amfetamin-származékok fogyasztása. Azaz valós és egyre több embert érintő problémával állunk szemben, ennek visszaszorítását célozza az ORFK új kezdeményezése is.

Az összekötők valamennyi rendőrkapitányságon elérhetők, Dunaújvárosban Szentes Mariann alezredes lett a drogprevenciós tanácsadó.

- A kezdeményezés fő célja, hogy az általános-, illetve középiskolás diákok családjaival felvegyük a kapcsolatot a kapitányság illetékességi területén, illetve többféle fórumon ők is megkereshessenek, akár egyénileg is. Amennyiben pedig kábítószerrel kapcsolatos probléma felmerül, akkor azonnal próbálok segíteni. Ki kell emelni, hogy a legfontosabb feladat a megelőzés, s amennyiben igény van az oktatási intézményekbe is kimegyek, ha a szülők, vagy az iskola részéről ilyen kérés érkezik.



Szentes Mariann ajtaja mindenki előtt nyitva áll, de igény szerint az iskolákba is ellátogat (Fotó: Ónodi Zoltán)

Az alezredes hozzátette, jelenleg nem túl rózsás a kép, ezért minél fiatalabb korban kezdik el megismertetni az ifjúságot a büntetőjogi, egészségügyi következményekkel, a személyiségbeli torzulásokkal, annál jobb eredmény lehet elérni. Az a legnagyobb gond, hogy sajnos manapság már nagyon könnyen hozzá lehet jutni bármilyen kábítószerhez, ezek között vannak a potom pénzért beszerezhető dizájnerdrogok is, amelyeket nem tudni milyen anyagokból állítanak össze, s bizony már halált is okoztak.

Szentes Mariann kiemelte, nem kell attól félnie egy szülőnek, ha eljön hozzá és kérdéseket tesz fel, mert mondjuk gyermeke gyanússá vált, akkor egyből eljárás indul.

- A megelőzés, a felvilágosítás a fő feladatom, de természetesen a büntetőjogi kategóriák érvényben vannak, tehát konkrét, vagy bizonyítékkal alátámasztott esetekben meg kell indítani az eljárást. Abban is tudok segíteni, amennyiben nem rendőrségi hatáskörről van szó, akkor milyen intézményhez tudnak további segítségért fordulni - tette hozzá az egy gyermekes rendőr, aki korábban is dolgozott már fiatalokkal.

Volt olyan notorius bűnelkövetője, aki azt mondta, ha ő lett volna az édesanyja, akkor soha nem bűnözött volna. Ebben a szerepkörben is inkább partner szeretne lenni, mint a hatóság képviselője, mert a bizalom az alapja mindennek.

A tanácsadó elérhetőségei, fogadóórája

Szentes Mariann rendőr alezredest telefonon a 25/510-510/5114-es melléken, vagy e-mailben a [email protected] címen érhetik el. Fogadónapja helye és ideje: Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, 216-os iroda, minden hónap első keddje, 13 és 15 óra között. A telefonos ügyelet időpontja pedig minden hónap második szerdája, délután 14 és 15 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!