Hírek

2011.02.28. 03:29

Polgárok és őrök

Perkáta - Tavalyi évükről számoltak be a polgárőrök: kiderült, hogy nagyon sokat járőröztek, főként éjszaka, de mégsem eleget. A községen betörés-sorozat söpört végig az elmúlt hónapokban.

Pekarek János

Jákli Pál, a Perkátai Polgárőr Egyesület elnöke szerint 2010 nem sikerült olyan jól, mint az azt megelőző év: sok napon nem volt szolgálatban egyetlen tagjuk sem. (Igaz, a taglétszám 14 fővel csökkent.) Lehet, hogy ennek következtében, lehet, hogy nem, a falunak sem megy túl jól: az elmúlt hónapokban betörések, besurranásos lopások sorozata söpört végig Perkátán, többnyire idős emberek sérelmére, olykor fényes nappal - de az esetek többségében este fél nyolc és hajnali négy között. A helybéliek egyébként gyanítják, kik azok, akik elkövetik ezeket a bűncselekményeket, csak még megfogniuk nem sikerült őket. Egyelőre.

Summa summárum: 2010-ben 292 éjszakai szolgálatot adtak az egyesület tagjai, 1460 órán át. 17 nappalon őrködtek. Összesen 10 350 kilométeren hajtották a polgárőrség kocsiját. 58 napon a szolgálatot a saját kocsijukkal végezték. 60 alkalommal a rendőrökkel közösen járőröztek. Őrizték a temetőt, segítettek rácalmási kollégáiknak, a kisapostagi polgárőrökkel együtt jártak Ajkán, segíteni a vörösiszapömlés következményeinek elhárításában és gyűjtöttek is a károsultak javára. Segítettek a dunaújvárosi rendőröknek a Duna-parton megtalált 16 éves kislány holtteste körül a nyomkeresésben és biztosításban.

Bár a közhangulat most érthetően nyomott Perkátán a bűncselekmények miatt, de tény, hogy ezzel együtt csökkent a betörések száma a faluban a tavalyelőtti szinthez képest. Talán azért is, mert a polgárőröknek jó a kapcsolatuk a rendőrséggel, a helyi körzeti megbízottakkal is - bár még lehet tovább javítani ezen.

Az egyesület 2010-ben 1 millió 549 ezer forintból gazdálkodott, kiadásaik 949 ezer forintot tettek ki - ebből 417 ezer forint volt az üzemanyagköltség. A perkátai alpolgármester, Tóth Ferenc, és az adonyi rendőrörs parancsnoka, dr. Márk Attila is megköszönték az önkéntesek munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!