Hírek

2010.12.31. 03:29

Polgármester, gyalogszerrel

Dunaújváros - A városnak először van fideszes polgármestere Cserna Gábor személyében. A testületnek már több ciklusban tagja volt, legutóbb alpolgármesterként dolgozott.

Tribolt Lajos

- Mindjárt a választások után szembe kellett nézni egy katasztrófahelyzettel: a város táborállási részén megcsúszott a lösz...

- A választások utáni napon, október 4-én szembesültünk a kialakult helyzettel. Azonnal összehívtam az összes érintett önkormányzati és a katasztrófaelhárításba bevonható szervezet képviselőit, hogy áttekintsük a helyzetet. Szakvéleményeket kértünk, és azok ismeretében a lakók kitelepítése mellett döntöttünk. A lakosságot rendszeresen tájékoztatjuk a dolgok állásáról. Közben a hivatalban elindult egy vizsgálat annak kiderítésére, hogy korábban miért adtak ki a területre építési engedélyeket, hiszen a probléma nem most kezdődött. Ez a vizsgálat még nem zárult le. A tűzoltóság folyamatosan szivattyúzza a talajvizet, s közben geológiai fúrások történnek a pontos helyzet feltérképezésére. Ez szükséges ahhoz, hogy dönteni lehessen a teendőkről. A magas löszparton épült települések számára kiírt pályázaton indulunk, és próbáljuk megszerezni a rekonstrukcióhoz szükséges összegeket.

- Az önkormányzati kampány során a miniszterelnök egy nekünk adott interjújában arról beszélt, hogy nem irigyli önt, ha polgármester lesz, mert a legtöbb városhoz hasonlóan Dunaújváros is eladósodott...

- Ez így van, éppen ezért takarékoskodnunk kell. Amihez hozzá kell nyúlnunk, az az intézményhálózat. A jelenlegi szerkezetében nem tudnánk túlélni a következő költségvetési évet. Az első lépésről már döntött a közgyűlés, mégpedig a polgármesteri hivatal átalakításáról. Január 3-tól új szervezeti struktúrában dolgozik a hivatal. Egyrészt sokkal kevesebb vezetővel, másrészt sokkal alacsonyabb létszámmal. Ezeket a lépéseket nem csak a költségtakarékosság, de a munka hatékonyságának emelése is indokolta.

- Az első lépést nyilván követi második is...

- Dolgozunk az alapfokú intézményhálózat átalakításán is. Gondot okoz, hogy több száz diák más településről jár ide iskolába. Adonytól Dunaföldvárig, Solttól Nagyvenyimig. A lakóhelyük önkormányzata viszont semmivel nem járul hozzá az oktatásukhoz. Például Rácalmásról annyi gyerek jár dunaújvárosi iskolába, amennyi létszámmal nálunk működik egy általános iskola. A témával kapcsolatos anyagok most készülnek. Az biztos, hogy költséghatékonyabban kell működtetnünk az iskolahálózatot. Jelenleg készülnek az anyagok, javaslatok. Ám még nincsenek olyan stádiumban, hogy tárgyalni lehetne róluk. Átszervezés lesz, de hogy az megszüntetés vagy integráció is várható-e, az még kérdés.

- Az intézményhálózat átalakítása mellett mi az, ami még fontos célja az új vezetésnek?

- A gazdasági stabilizálás mellett a munkahelyteremtést említeném elsőként. Éppen ezért örülünk, hogy beindul a Hankook második üteme, s azt sem szabad elfelejteni, hogy ez iparűzésiadó-bevételt is jelent a városnak. A közelmúltban született megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között arról, hogy a második és az esetleges harmadik ütem iparűzési adóját is 50-50 százalékban osztjuk meg. Egyébként már vannak újabb befektetői érdeklődések. A harmadik irány pedig a nagy pályázatokon való szereplés. Ebben nem voltunk olyan sikeresek, mint Székesfehérvár.

- Az emberek véleménye eljut önhöz?

- Talán éppen önnek nyilatkoztam hét-nyolc éve, hogy gyalogos ember vagyok. Ez nem változott, nem használom a hivatali autót. Így az emberek megállítanak az utcán és elmondják észrevételeiket, vagyis első kézből kapom az információkat, és igyekszem is intézkedni.

- Úgy tudjuk, hogy Mikola István uniós képviselő lesz, és lemond hazai mandátumáról. A parlamentbe a Fidesz megyei listájáról jutott be, s ott ön következik...

- Halottam róla, hogy Mikola úr lemond a képviselőségről, és a listán tényleg én következem. Viszont hivatalosan még senki nem keresett meg, így egyebet nem is tudok mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!