Hírek

2014.12.16. 15:45

Költözik a görög katolikus plébánia

Dunaújváros – A Kertvárosból Pentelére költözik a görög katolikusok helyi központja.

Pekarek János

Új, de mégis jól ismert helyen találhatják ezentúl a dunaújvárosi görög katolikus parókiát. Mégpedig Pentelén, a Temető utca 1-ben. Ugye, hogy ismerős? Nem véletlenül: a közelmúltig ez a házszám a római katolikus plébániáé volt. Amikor azonban felszentelték a II. János Pál pápa téren álló új főtemplomot, a plébánia is oda költözött. Azóta a Temető utcai ingatlanon kinn volt a tábla: eladó.

Az újvárosi görög katolikusok lettek végül a vevők. Volt nekik helyük eddig is, mégpedig a Kertvárosban, a Diófa utca és a Kőris utca közötti telken, egy régi és régóta bezárt bölcsőde helyén, a Pannon Oktatási Központ szomszédságában.

Itt működött a parókia, mellette pedig a kápolna. Jutott helyiség akár énekkari próbákra, hitoktatásra is, a telek másik oldalán, a Kőris utcából pedig az Első Görög Katolikus Alapítvány szellemi és adományközpontja nyílott.

Költözik a parókia: képünkön Mudra László munka közben, a volt katolikus plébánián

Hely tehát éppenséggel volt - mi tagadás, a hatvanas évek mértani stílusában épített egykori bölcsőde mégsem egészen felelt meg az egyház igényeinek. Annak ellenére sem, hogy még egy szépen csengő kis harangot is felállítottak az udvarban.

A volt római katolikus plébániából most kiváló parókia lesz: a hívek már javában dolgoznak a költözésen, miként a parókus úr, Kovács István István is költözteti családját, könyvtárát.

A volt plébánia kertjében pedig áll egy hitoktatásra használt tanterem is. Ebben rendezték be máris a görög katolikus kápolnát, nagyon szépen, amint ezt fényképünk is tanúsítja. Ennek kibővítésével, továbbépítésével hamarosan egy kis templom boldog tulajdonosai és használói lesznek a helybéli görög katolikusok.

Akik Dunaújvárosban jelenleg 450-en vannak. Közülük 89-en ruszinok. S nem is csak a legutóbbi időkben művelik vallásukat városunkban a jobbára Kelet- és Észak-Magyarországon honos görög katolikusok! Már a városépítés idején, az 1950-es években is tartották a hitet, összejöveteleket rendeztek, magánlakásokon, az ideszakadt hívek. Azért egyházuk központja ma is Nyíregyházán van, ott a nevezetes hajdúdorogi egyházmegye központja. Nemrég nyílott egy új megyéjük, Miskolc központtal.

 

 

 

Címkék#vallás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!